Oklart om färjan når hamn

LIMHAMN/DRAGÖR Kommunens destinationschef gillar idén om en sommarfärja mellan Limhamn och Dragör. Däremot blir det nog svårt för kommunen att stötta projektet ekonomiskt.

SkD berättade i går om att de inblandade i färjeprojektet anser att det behövs en ekonomisk buffert.
Frågan om Malmö stad kan bidra har hamnat destionationschef Ann Nyströms bord. Hon var i slutet av förra året med på ett möte om planerna.
Idén är det inget större fel på, tycker hon i egenskap av ansvarig för turist- och besöksfrågor i kommunen.
– Men det blir svårt för oss som kommun att med skattemedel finansiera en privat enprenörsverksamhet. Det är i och för sig inte färdigpratat om detta men det var rätt stora pengar som behövdes, säger Ann Nyström.

Gitte Knutsson, verksamhetsledare på samarbetsorganet På Limhamn, vågar inte sia om färjesatsningen verkligen kommer att bli av.
– Nu har man hittat en båt som kan ta cykelpassagerare. Men det krävs en basfinansiering på 1,2 miljoner, utan de pengarna går det inte, säger hon.

Trots att den gamla färjekajen i Limhamn numera är bebyggd så blir det inga problem med att lägga till varken i Dragör eller i Limhamn eftersom den tilltänkta färjan är så liten.
Suget efter att åter kunna tura över sundet är i alla fall stort, tror Gitte Knutsson.
– Vi blev helt nerringda förra året när vi gick ut i pressen med planerna. De hörde av sig från hela Skåne, mejlade och undrade om man kunde beställa biljett.

Om det blir färjetrafik så blir det anrika m/s Elephanten, byggd redan 1938, som ska trafikera sundet. Åren 1963 till 2011 gick det drygt 17 meter långa fartyget i trafik mellan Bornholm och lilla Christansö.
Namnet fick båten efter ett kungligt besök på ön. Befälhavaren fick då rätt att skära in en bild av Danmarks högsta orden, den kungliga elefantorden, på styrhuset.

Läs mer:

Dagens fråga

Sparar du på vattnet hemma i sommar?

Loading ... Loading ...

Tv

×