Bandet Joe & The Anchor får vara kvar ett tag på Kajplats 305. Arkivbild

Musiker hemlösa när Kajplats töms

MALMÖ Sedan 1994 har rockband hållit till på Kajplats 305.
Men den sista juni är det över. Huset ska på sikt rivas när högskolan bygger ut och kommunen vill inte kasta ut pengar i onödan på att rusta upp lokalerna i huset.

Beslutet upprör – för uttrycka det milt – hyresgästerna i huset, medlemmarna i 35-40 rockband som repeterar på Kajplats 305. Husets protestskrivelse på nätet har snabbt fyllts.
”Det är konstigt att man måste springa efter en boll för att samhället ska satsa på en”, skriver en person.
”Först alla fritidsgårdar, och nu replokaler också. Inte fan är de konstigt att kids springer runt och leker vilda västern på stan istället!”, skriver en annan. En tredje undrar varför finkultur prioriteras före pop och rock?

Medlemmarna i bandet Joe & The Anchor har repat på Kajplats de senaste två åren men har haft plats här även tidigare, i andra band och projekt.
De har för egen del lyckats hitta en annan replokal. Men de befarar att andra i huset inte kommer att ha samma tur.
– Det är så många som behöver Kajplats, säger basisten och sångaren Joakim Rosenlund, och får medhåll av gitarristen Robin Zhang.
– Vi är rädda att de som kunnat ha tillgång till lokal här kanske helt enkelt lägger av med musiken.

Det var i början av 90-talet som fritidsnämnden under borgerligt styre ville ”se över” de ungdomliga musikverksamheterna.
Det innebar att Musikhuset Lobo, Dundret, Stadt Hamburg samt fritidsgården S.U.C.K las ner. Istället samlades alla en före detta lagerlokal i hamnen som senare fick namnet Kajplats 305.

När studentkåren 2005 behövde mer plats flyttades scen med mera till kvarteret Facklan och fick namnet Arena 305. Kvar blev replokalerna. Huset ägs av kommunen och har drivits av fritidsförvaltningen, därefter stadsdelsförvaltning Centrum och nu stadsområde Norr.
Orsaken till att Norr sagt upp alla hyresgäster är att det på sikt ska rivas.
– Tomten där huset ligger har Malmö högskola en reservation för, säger Stefan Nord, avdelningschef för områdesutveckling på stadsområdesförvaltning Norr.

När huset rivs vet ingen i dag. Men på förvaltningen kom man till en gräns när man efter år av lappande och lagande antingen behövde gå och göra en ordentlig upprustning – eller tömma det.
– I och med att beslutet för högskolan finns så går vi inte in och gör renoveringar i huset, det varit bortkastade pengar.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×