Thom Lundberg. Foto: Martin Stenmark.

Debutantpris till skånska Thom Lundberg

Fyra frågor Kulturredaktionen stället fyra frågor till författaren Thom Lundberg från Osby (numera bosatt i Schweiz) som på torsdagen fick Borås Tidnings prestigefulla debutantpris för sin roman För vad sorg och smärta som handlar om resandefolkets historia.

Fakta:
Borås Tidnings debutantpris är Sveriges största pris för författardebutanter och vinnaren får 100 000 kronor. Förra året var det Stina Stoor som vann Borås Tidnings debutpris för sin novellsamling Bli som folk. Övriga nominerade till årets pris var: Elis Burrau: Och vi fortsatte att göra något rörande, Marit Furn: Skuggan, Andreas Lundberg: Storm i den pelare som bär, Tone Schunnesson: Tripprapporter.

Hur känns det att få Borås Tidnings debutantpris?
– Omtumlande, men väldigt hedrande och roligt. Jag var ganska chockad första timmen efteråt. Jag hade läst de andra nominerade böckerna inför min resa till Borås, och tycker att det är helt fantastiska texter. Så vem som helst av oss kunde ha vunnit.

Motiveringen för priset lyder: ”För en roman som utan sentimentalitet skriver ett nödvändigt nytt kapitel i svensk litteratur, det om resandefolkets kulturhistoria.”. Tycker du att den fångar din roman bra?
– Det är så klart stora ord. Min ambition var att skriva romanen som om den hade blivit skriven när proletärförfattarna berättade om människor som tidigare inte fått synas i ltteraturen. Så på det viset kanske min bok hjälper till att komplettera historieskrivningen en aning.

Hur har det första året som debuterad författare varit?
– Märkligt på många vis. Jag är inte alls van vid uppmärksamhet eller att stå i centrum. Men jag har fått chanser att tala om mitt folk och min bok, och fått lära känna många andra författare. Det har varit ett jättespännande år.

Skriver du på något nytt nu?
– Ja, just nu skriver jag på något helt annat än min debutroman. Jag kände att jag behövde undersöka andra former, stilar, berättelser. Men jag är precis i början, så jag vet ännu inte hur det blir.

Fakta:
Borås Tidnings debutantpris är Sveriges största pris för författardebutanter och vinnaren får 100 000 kronor. Förra året var det Stina Stoor som vann Borås Tidnings debutpris för sin novellsamling Bli som folk. Övriga nominerade till årets pris var: Elis Burrau: Och vi fortsatte att göra något rörande, Marit Furn: Skuggan, Andreas Lundberg: Storm i den pelare som bär, Tone Schunnesson: Tripprapporter.

×