Roger Pontare är veteranen i lördagens Melodifestival i Malmö. - Det är jätteroligt att få vara med igen, säger han. Foto: Jörgen Johansson
Med en fackla i handen gör Roger Pontare entré på Melloscenen. Foto: Jörgen Johansson
Det är elva år sedan sist, men Roger Pontare tycker att stämningen i Melodifestivalen är densamma. Här med studiomannen Henrik von Zweigbergk. Foto: Jörgen Johansson
Roger Pontare har några låtar på lager som kommer att streamas en efter en i vår. Går det bra i deltävlingen blir det turné i sommar. Foto: Jörgen Johansson

”Att besjunga naturen är stort”

– Stämningen är densamma!
Det säger Mello-veteranen Roger Pontare om att vara tillbaka i festivalen. Det är elva år sedan sist, men han tvekade inte att kasta sig in i tävlingen igen när möjligheten dök upp.

Det är en glad artist vi träffar på artisthotellet i Malmö strax innan repetitionerna ska börja på allvar. Roger Pontare har tävlat i Melodifestivalen fyra gånger och två av dem har han vunnit. Han har representerat Sverige i Eurovision Song Contest i Dublin 1994, då tillsammans med Marie Bergman och i Stockholm 2000 med När vindarna viskar mitt namn.
– Den här gången var det snabba ryck. Jag var på julturné när jag fick en låt skickad till mig. Det var folkmusik a la Svedala, lite Hasse-stuk och texten var fantastiskt vacker. Jag kände direkt att den kan vi göra något av, säger Roger Pontare.

Det teamet har gjort är att lyfta in sibirisk strupsång, arabisk luta och olika slagverk i arrangemanget.
– Det blir en vacker och storslagen produktion med ett symfoniskt arrangemang, säger Roger Pontare, som själv kommer att ha en koreografi i långsam stil.
– Lite som falun-gong, säger han med ett skratt.
Himmel och hav heter årets låt och om man tittar tillbaka på Roger Pontares bidrag, så är naturen en gemensam nämnare. Det är vindar, stjärnor och is.

Är det viktigt för dig med ett sådant tema?
– Ja, det är det. Naturen är viktig att besjunga, visst är kärleken också det, men jag tycker det är stort att sjunga om naturen för man får så mycket tillbaka. Det är så mäktigt att göra det och det ger ringar på vattnet också. Den här låten i år är faktiskt också lite av en kampsång.

Roger Pontare tror att det finns många starka konkurrenter i startfältet.
– Mariette är spännande och Benjamin Ingrosso också blir kul att höra. Lisa Ajax känner jag lite och hon är duktig.

Det är många debutanter i årets tävling, men till och med för en veteran som Roger är det något extra att få vara med och styra upp ett nummer.
– Det är jätteroligt, det finns inga andra tv-program där man får göra det. Det ska alltid gå så snabbt. Här får man tid på sig – och nu tänker jag ta vara på all tid i Malmö för att finslipa numret.

Vad har du på gång framöver, blir det mer ny musik?
– Ja, vi har en 7-8 nya låtar som passar in i ramen och vi ska streama dem en efter en i vår.

Blir det någon turné i sommar?
– Det beror på hur det går här, men hur det än går så blir det nog mer jobb efter Melodifestivalen.
Förra gången Roger Pontare tävlade, 2006, gick han till final. Två gånger har han vunnit.

Har du några minnen från dina två Eurovision-tävlingar, 1994 i Dublin och 2000 i Stockholm?
– Ja, i Stockholm fick jag gå upp på Globens tak för att bli fotograferad. Det blåste småspik, säger Roger Pontare med ett skratt.
Och från Dublin har han ett ännu mer udda minne som bitit sig fast.
– Städerskorna på hotellet var så rädda om sina dammsugare. De hade till och med gett dem namn. Jag frågade en av dem varför och hon sa att dammsugaren, Betty, var hennes viktigaste arbetsredskap och medarbetare och om den mådde bra så gick det bra.

Döpte du själv din dammsugare när du kom hem?
– Haha, nej, men minnet av det där samtalet har jag kvar.

×