Jan Olsson.

Premiär för Jolsons jazzblogg

Kulturredaktionen ställer fyra frågor till jazz- och nöjesjournalisten Jan Olsson som under signaturen Jolson i många år skrivit krönikan Jolsons Jazz för Skånska Dagbladet och nu har premiär för sin jazzblogg Jolsons Jazzociationer på tidningens webb.

När började ditt jazzintresse?
– Redan 1953, då jag av någon outgrundlig anledning råkade få höra bebop-legendaren Babs Gonzales och Count Basies gamle stjärntrumpetare Buck Clayton, en ädelmusikant som jag sedan hade förmånen att sedan få träffa åtskilliga gånger genom åren. Det satte outplånliga spår. Jag påminde senare Buck om det där mötet i början av 50-talet – jag tror det var i Köping – men han hade glömt det. Inte jag!

Vad är det med just jazz som musikgenren som fångar dig?
– Friheten, gränslösheten och den ständiga upptäckarglädjen.

Vilken är din absolut starkaste eller viktigaste jazzupplevelse?
– Louis Armstrong och hans All Stars i en sporthall i Oslo(!). Jag kan än idag minnas Louis fantastiska utstrålning, hans makalösa trumpetspel och oefterhärmliga sång. Jag har faktiskt inte hämtat mig riktigt ännu. Den mannen spred oförfalskad och oemotståndlig glädje omkring sig som ingen annan.

Vad kommer vi att få läsa om i din blogg?
– Aktuellt och inaktuellt från när och fjärran i en förhoppningsvis skön och svängig blandning.

Här hittar du bloggen.

×