På språng för att hjälpa Rosengårdsborna: Abdi Jama, Ahlaa Mahdy och Chokri Choubach.FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Stadsområdesvärdarna tar ett snack med tidigare Rosengårdsbon Bo Karlsson.
Rosengårdsbon Ugaso Kahin Bulhan pratar gärna med Abdi Jama och Ahlaa Mahdy om ungdomar på glid.
Robert Andersson får en kram av Abdi Jam i biblioteket.
Chokri Choubach och Ahlaa Mahdy vill jobba för att minska folks rädsla på Rosengård.

De gör Rosengård tryggare

MALMÖ Folk älskar sitt Rosengård och kämpar hela tiden för att förändra bilden av området.
Det menar de engagerade stadsområdesvärdarna som dagligen möter Rosengårdsborna på deras hemmaplan.

– Visst var det många som var rädda efter mordet på Ahmed och är det fortfarande, som stämningen är betydligt bättre på Rosengård nu än för några år sen, menar Chokri Choubach.

Han har bott på Rosengård i 25 år och arbetat både inom skolan och nu som stadsområdesvärd och har sett stora förändringar i en lugnare miljö och en ökad gemenskap.
– Vår viktigaste uppgift är att möta Rosengårdsborna och lotsa dem vidare till olika myndigheter och stöd. Är det exempelvis några kamrater eller föräldrar som behövde samtala om det traumatiska mordet ger vi förslag på någon samtalsterapeut eller kurator, förklarar Chokri Choubach.

Tillsammans med Abdi Jama, Ahlaa Mahdy och två andra kolleger har han hela Rosengård och Husie som arbetsplats.
– Varje vecka besöker vi olika skolor och pratar med elever och lärare på rasterna. Vi är på plats på biblioteket, Tegelhuset och andra mötesplatser där unga och äldre rör sig, berättar Abdi Jam, som har bott i området i 20 år.

När Skånskan möter upp på Rosengårdsbiblioteket, där Chokri Choubach håller språkkafé varje vecka, är det flera biblioteksbesökare som kommer fram.
– Jag gillar trygghetsvärdarna, de är snälla och brukar krama mig ibland när jag är ledsen, säger Robert Andersson som har bott på Rosengård i 20 år.

Under Skånskans vandring i området är det också många som kommer fram för att hälsa och prata lite.
– Vi jobbar trygghetsskapande och bygger upp ett nätverk med engagerade föreningar och enskilda för att göra Rosengård till en plats för alla, menar Ahlaa Mahdy.

Några exempel är föreningen Somaliska Freds i Rosengård som tillsammans med Grupp 194 Malmö ordnar trygghetsvandringar i området på fredagskvällarna.
Chefen för stadsområdesvärdarna: Annika Rivas framhåller också vikten av att Rosengårdsborna blir sedda genom stadsområdesvärdarna och andra aktörer som är ute och möter folk.
– Det kan bidra till att du bryter isoleringen och kan få tips om hur du kan göra för att komma på rätt spår och få en plats i samhället genom utbildning eller arbete, säger Annika Rivas.

Dagens fråga

Var det rättvist att Real Madrid vann Champions League?

Loading ... Loading ...

Tv

×