Migrationsverkets utredningar brister

Av 400 beslut som Migrationsverket granskat så är bara hälften av dem utredda på det sättet de borde. Detta visar en rapport från Migrationsverket som P1-programmet Kaliber tagit del av rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Ja, jag kan bara konstatera att det är den bedömning man gör och vi är alltså inte nöjda med den här uppföljningen, självklart är vi inte det. Vi kommer nu att få satsa på att jobba med kvalitetsfrågor och kompetensutveckling. Så länge vi ser att vi kan göra saker bättre så kommer vi inte vara nöjda, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket till Ekot.

I flera av besluten så har man hittat brister angående själva kärnan i asylutredningen, till exempel så har man vid vissa tillfällen inte i tillräcklig utsträckning utrett vad en människa riskerar om de återvänder till sitt hemland.

Under 2016 så anställde Migrationsverket mycket ny personal och detta tror Fredrik Beijer kan vara en av förklaringarna till den bristande kvalitén i besluten.

– Jag tror att det har att göra med att vi har unga, entusiastiska men ganska oerfarna medarbetare, att vi har en väldigt komplex fråga att jobba med, asylprövningar är bland det mest komplexa som finns faktiskt, och jag tycker inte att det är så förvånande att vi ser att vi kan göra saker bättre i den situationen som vi har varit, säger han till Ekot.

Nyhetsbrev

×