Henrik Fritzon (S) och Kerstin Tham, Malmö högskolas rektor, firar att första underlaget inför att bli Malmö universitet är klart.
Det saliga underlaget firades med musik, vin och sång. Foto: Lena Breitner
Malmö högskolas anställda och vänner deltog på releaseminglet.
I mellandagarna levererades den digitalt till regeringen. Nu finns även saliga underlaget i tryck.

Första festen inför universitetslivet

Malmö På fredagen var det releasefest för ”Det saliga underlaget”. Den nådiga luntan beställdes för ett halvår sedan av regeringen och handlar om hur Malmö högskolas framtid som universitet ska se ut.

För ett halvår sedan offentliggjorde regeringen att Malmö högskola skulle bli universitet den 1 januari 2018.
I och med beslutet gavs ett uppdrag till ledningen. Ett fördjupat underlag om högskolans historia samt, inte minst, mål och ambition för framtiden skulle speglas. Internt har luntan gått under benämningen ”Det saliga underlaget”, berättade rektor Kerstin Tham på fredagens releaseparty.
Det saliga underlaget skickades digitalt till regeringen i mellandagarna. Nu finns det i tryckt format och delades ut till festdeltagarna.

Resan till att bli universitet har varit kort, eller möjligen lång. Kommunalrådet Anders Rubin (S), beskrev i sitt tal hur han 1994 skulle göra ett valprogram. Frågan om högskola i stan diskuterades, men hamnade inte med som valfråga.
– Vi vågade inte. Ett år senare stod en delegation i Stockholm, minns Anders Rubin.
Han är stolt över att kommunen satte högskolan i centrum, och inte på ett utbyggnadsområde i utkanten av staden. Visionen var att högskolan skulle förändra staden.
Medvetet har man koncentrerat högskolan till det gamla Kockumsområdet.
– Vi står på en ö som vi redan från början kallade Universitetsholmen. Vi har aldrig kallat den Högskoleholmen, sa Anders Rubin och lockade till många skratt.
Nästa år firar Malmö högskola tjugoårsjubileum, samtidigt som man ska fira universitetsstatusen som innebär både mer forskningsresurser, möjligheter och förpliktelser.

Ibland höjs kritiska röster mot att högskolor får universitetsstatus. Men Per Eriksson, tidigare rektor vid Lunds universitet, tycker att högskolan är väl värd sin högre status för de resultat de presterar.
Det saliga underlaget är klart. Nu inleds nästa steg, det vill säga att ta fram en plan för första fem åren som universitet.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×