Avancerade hopp utövas av Kirya Kolesnikov, Vladimir Polanskii och Murat Alishev. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Det finns många olika typer av hinder på den nya parkouranläggningen.
Dan Janusz hjälper en av de yngsta tillrätta.
Murat Alishev gillar att klättra och hoppa.
På väg att forcera ett av hindren i anläggningen.
Föräldrar och medlemmar var imponerade av hoppen under uppvisningen.

Många lyckohopp när Malmö fick Sveriges största parkouranläggning

MALMÖ Det hoppades över hinder och tränades olika tekniker när Malmö fick sin och Sveriges största parkouranläggning på måndagskvällen.

Efter 4,5 års kamp kunde de lyckliga 402 medlemmarna i Quality Runners inviga sin nya specialdesignade hall på Sofielund.
– Det här är ett lyft för parkourrörelsen i Malmö, som bara växer. Samtidigt förverkligar vi några unga Malmöbors drömmar, säger Patrik Lindqvist, ordförande i Quality Runners.
Han blev 2013 kontaktad av fem ungdomar som hade en idé om att skapa ett centrum för både nybörjare och mer erfarna parkourutövare.
– De ville ha hjälp med att dra igång en förening och hitta en lämplig lokal där de kunde träna. Jag kollade upp lite och hittade den här industrihallen på Kopparbergsgatan, berättar Patrik Lindqvist.
Han kontaktade fastighetsägaren MKB och fritidsförvaltningen, som var positiva. Men pengar till renoveringen av hallen har föreningen skaffat på egen hand, bland annat genom att göra uppvisningar på företagsjippon och delta i Malmöfestivalen.
1, 9 miljoner kronor har den nya hallen kostat att bygga upp. Där finns både mattor och mjuka plintar för den som vill lära sig grunderna i parkour men också ställningar och uppbyggda hinder att hoppa mellan eller kasta sig ut från.
– Det krävs både mod och koncentration för att träna parkour, som betyder konsten att förflytta sig. Man tränar också alla sinnen och får utlopp för sina känslor, menar Dan Janusz, som var en av de första som tog initiativet till klubben.
Han berättar att han har fått diagnosen ADHD men att träningen hjälper honom att bemästra svårigheterna. Nu ger han tillbaka lite av det som han har fått från rörelsen till nybörjare. Tills nyligen har han haft träningar i Oxie, där han bor.
Det är fler av de mest engagerade medlemmarna i föreningen som intygar att inom parkour-sporten kan man känna sig fri och får vara sig själv.
– Det är också kul när man får möjligheter att utvecklas. I vår nya hall finns det plats för och träningsmöjligheter får både nybörjare och oss som har tränat länge, framhåller Murat Alishev, som också tillhör det första gänget.
Han har redan tävlat för klubben i Sverigetävlingen Velox Drop Jam i somras, där han kom tvåa. Nästa steg blir att träna vidare för att söka sig till internationella tävlingar.
– Det är dåligt med tävlingar, både i Sverige och utomlands men fler och fler börjar träna parkour. Ursprungligen kommer träningsformen från Frankrike och har utvecklats av David och Raymond Belle, berättar Murat Alishev.
Intresset för parkour är också stort i Ryssland. Vid invigningen medverkade de två ryssarna Kirya Kolesnikov, som är bäst i världen och Vladimir Polianskii, som är bäst i Ryssland.
– Det här är den bästa träningshallen som vi har besökt. Parkourtraceurerna, utövarna, kan vara glada över att träna här, säger Vladimir Polianskii.
Träningen i hallen är i full gång och det finns grupper för alla åldrar och även för tjejer på parkouranläggningen. Den 11 februari är det planerat för en invigning där allmänheten bjuds in.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du grillat i trädgården än?

Loading ... Loading ...
×