Lillhagens förskola i Sjöbo har fått ett sagorum. Barnskötaren Eva Persson läser för Sally, Milo och Allgot. Foto: Caroline Stenbäck/Arkiv
– Även om böckerna har lite text kan man prata om vad bilderna föreställer och vad barnen upplever, säger Karna Nyström. Foto: Claes Hall
– Det känns jättespännande att få använda kunskapen man har fått i praktiken, säger Iréne Bergström Nilsson (th) och får medhåll av Ingela Lundqvist (tv) och Rajmonda Beqiri (mitten). Foto: Claes Hall
Litteraturpedagogen Karna Nyström läser högt med stor inlevelse ur olika bilderböcker för de tio pedagoger som deltar vid onsdagens workshop om bilderböcker. Foto: Claes Hall

Nytt projekt ska få förskolebarn mer intresserade av böcker

Sjöbo – Prata om bilderböckerna som ni läser för barnen på era förskolor. Då utvecklas deras språk, läsförståelse – och inte minst deras fantasi och kreativitet, säger litteraturpedagogen Karna Nyström inför de tio pedagoger som deltar i workshopen på Flora den här onsdagsförmiddagen.
Det är projektet Läslusten som nu har dragit igång för att få förskolebarn i Sjöbo kommun mer intresserade av böcker och läsande.

Karna Nyström läser högt och med stor inlevelse ur den Augustnominerade bilderboken Nu är det för sent av! Emma Adbåge. Den handlar om ett barn som inte vill gå och lägga sig som föräldern vill och tar bara fyra minuter att läsa utan stopp.
– Det är lite text, men den kan öppna upp för samtal. Dröj kvar i bilderna. Det finns oändligt mycket att samtala om innanför och utanför bokens handling.

Pedagogerna får därefter själva analysera varje bildsida och ge sina tolkningar om vad de berättar och vad de upplever.
– Bilderna väcker många frågor, men svara inte på dem själva, utan bolla över dem till barnen. Till exempel, vad säger att det är en flicka eller pojke, mamma eller pappa? Vad hade du gjort om du fått vara uppe hela natten? När jag frågade min son svarade han att han skulle spela X-box, säger Karna Nyström och ler.
Hon uppmanar pedagogerna att se bilderboken som ett lekmaterial.
– Kanske är det något man kan dramatisera, skapa, måla, dansa. Ni har säker lekt De tre bockarna Bruse. Det är viktigt att vi omvandlar orden och språken till ett sinnligt uttryck.

Dagens workshop har gett ny inspiration tycker flera av deltagarna.
– Det känns jättespännande att få använda kunskapen man har fått i praktiken, säger Iréne Bergström Nilsson förskollärare på Lillgårdens förskola.

Är det något särskilt du tar med dig?
– Att man kan använda rekvisita när man läser. Det är något som kan vara bra om man har barn med annat modersmål än svenska. De kan användas i början för att förstärka texten.
Både hon och kollegan Rajmonda Beqiri tycker att det är bra att man satsar på läsfrämjandet redan i förskolan.
– Det här kommer ju att hjälpa barnen sedan när de börjar skolan, säger Rajmonda Beqiri.

Projektet, som vänder sig till kommunens förskolor och görs i samarbete med biblioteket, drog igång i måndags. Under vårterminen är det 74 pedagoger från Tofta, Blockflöjten, Linnéstugan och Lillgården som får gå fortbildningskursen. I höst är det de övriga förskolornas tur.
­– Det är viktigt att man tar in språket ännu mer aktivt i verksamheten och ökar barnens intresse för litteratur och läsandet. Språket är grunden till allt, säger Gunnel Bengtsson, rektor på Linnestugans och Lillgårdens förskolor.
– Om barnet kan sätta ord på vad det känner, vill eller inte vill, då ökar också självkänslan hos barnet. Det får även en ökad förståelse för andra människors tänkande.

På Lillgårdens förskola har man satsat på att böckerna ska vara tillgängliga för barnen. Här finns bibliotek och inredda läshörnor med kuddar och fåtöljer.
– Där läser personalen för barnen, men målet är att även de ska känna att de kan sitta där och bläddra i olika böcker.
Och det har gett resultat.
– Vi märker att barnen frågar ännu mer efter böcker och högläsning. De tar också böckerna själva och ”låtsasläser” för varandra.
I en annan hörna finns även ett skrivrum.
– Tanken är inte att vi ska lära barnen att läsa och skriva. Men kanske kan man kittla igång något. De kan få upptäcka det magiska med orden, att de faktiskt betyder något, säger Gunnel Bengtsson.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×