Magnus Jönsson instruerade drevkedjan innan den intog utgångsposition. Foto: Håkan Jacobsson
Border terriern Darwin hade mött upp med husse Arne Andersson för att driva vildsvin. Foto: Håkan Jacobsson
Bortåt 30 personer gick i drevet genom skogen. Foto: Håkan Jacobsson
En fjorårskulting var en av de två vildsvin som nedlades. Foto: Jörgen Nilsson
Bortåt 30 personer gick i drevet genom skogen. Foto: Håkan Jacobsson

Två svin stöp på jaktpreniär i Dalby

DALBY En fullvuxen galt och en fjorårsunge blev bytet när det på onsdagen för första gången organiserades en vildsvinsjakt i Dalby Söderskog.

Skånskan kom till parkeringen vid nationalparken Dalby Söderskog vid niotiden på onsdagsmorgonen. I lagom tid för att se och höra Länsstyrelsens jaktledare Magnus Jönsson instruera drevkedjan, bortåt 30 huvuden stark.
– Det är viktigt att hålla linjen, sade han och uppmanade drevfolket satt gå så rakt som möjligt, även om det skulle ligga stockar och snår i vägen.
– Och klappa och tjoa gärna.

En stund tidigare hade han haft en genomgång med skyttarna, innan de begav sig iväg till sin respektive torn.
– De står i torn, så om de missar ska skottet gå ner i marken, lugnade Magnus Jönsson drevfolket innan de i samlad tropp gav sig iväg mot sina utgångspositioner.
Bland dem fanns också personer med bössor, ifall någon gris skulle komma nära. Det skulle mycket väl kunna hända att någon valde att trycka väldigt länge under exempelvis en trädstam innan den bestämde sig för att fly, i sista stund, förklarade Magnus Jönsson.
Vildsvinsstammen har vuxit kraftigt i många år nu.

”Problemen med vildsvin har ökat i nationalparken. Där finns minst två flockar, med suggor och både äldre och yngre kultingar” skrev nationalparkens förvaltare Jörgen Nilsson i ett pressmeddelande inför jakten.
De bökar upp jord i parken och på omgivande marker; hästägare är exempelvis oroliga för att värdefulla djur ska skada sig om de trampar snett i hålor som grisarna har åstadkommit.
Det är heller inte bra om de vilda grisarna blir så många att människor som besöker parken känner sig otrygga, menar man på Länsstyrelsen, som på senare tid bestämt sig för att göra något åt saken.

Jakter har redan genomförts i Söderåsens nationalpark och i Herrevadsklosters naturreservat. Och på onsdagen var det alltså dags i Sveriges minsta nationalpark, som Dalby Söderskog är med sina 36,5 hektar.
Jakten genomfördes i en isande, bitande vind, som fram på eftermiddagen dessutom förstärktes med blötsnö.
I det första skedet gick drevet genom skogen för att driva vildsvinen norrut. Senare gjorde man ett drev med en lite annan riktning, eftersom några grisar hade lyckats slinka genom drevkedjan och så att säga flytt åt fel håll.
Två grisar blev alltså bytet.

Om två veckor ska en ny jakt genomföras igen i Dalby Söderskog, för att inte vildsvinen ska uppleva det som att faran är över.
– Så att de inte känner sig alltför trygga här, säger Jörgen Nilsson.

Dagens fråga

MFF har inte börjat säsongen som laget hoppats. Tror du fortfarande på guld?

  • Ja, självklart! (44%, 319 Röster)
  • Nej, knappast! (31%, 219 Röster)
  • Jag har aldrig trott på guld. (25%, 179 Röster)

Antal röster: 717

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×