Snart finns spårvägen längs S:t Laurentiigatan också i verkligheten.

Skanska bygger spårvägen

LUND Skanska bör få genomföra bygget av spårvägen i Lund. Det anser tekniska nämndens tjänstemän; om en vecka bestämmer politikerna i nämnden hur det blir.

Det är nu ett drygt år sedan kommunen bestämde att spårvägen ska byggas; den ska knyta ihop centrum med de forskningsanläggningar och de bostäder som byggs på Brunnshögsområdet.
Det bestämdes att byggföretaget Skanska skulle anlitas för fas 1, som omfattar den förberedande planeringen. När det nu är dags för fas 2, själva genomförandet, föreslår alltså tekniska förvaltningen att Skanska ska få fortsatt förtroende. Tekniska nämnden tar upp saken vid sitt sammanträde den 18 januari, men man kan utgå från att tjänstemännen har förankrat sitt förslag hos politikerna.
Kommunen ska betala själva banan, medan Region Skåne ska stå för det som ska rulla på den och sköta trafiken.

Den sammanlagda budgeten för bygget ligger på 776 miljoner kronor – av dem har 48 miljoner redan gått åt.
Dessutom tillkommer en del kostnader; kommunen passar på att göra en del andra arbeten, när den nu ändå är där och gräver. Det blir billigare i längden. Det handlar om ledningsdragningar av olika slag.

När 2018 går över i 2019 är det meningen att banan ska vara klar för provkörning. Sedan tar det ytterligare ett halvår innan den reguljära trafiken är igång.

Dagens fråga

Sparar du på vattnet hemma i sommar?

Loading ... Loading ...

Tv

×