17-åring döms för våldtäkt mot flicka

STAFFANSTORP Trots att flickan sade nej minst 30 gånger och höll emot drog 17-åringen ner hennes byxor och genomförde ett samlag.
Nu döms han för våldtäkt till ungdomsvård och ungdomstjänst.
Han ska också betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan som är mellan 15 och 18 år.

Den åtalade 17-åringen förnekade brott och menade att samlaget var frivilligt. Men tingsrätten valde att tro på flickans berättelse som styrks av flera väninnor som hon anförtrodde sig åt direkt efter händelsen.

Flickans berättelse innehåller detaljer som bidrar till bilden av något självupplevt, skriver Lunds tingsrätt i sin dom.
Hennes uppgifter får på flera punkter även stöd av vad den åtalade 17-åringen berättat, även om det var först vid huvudförhandlingen som han erkände att ett samlag genomförts.

Att han först nekade gör flickan mer trovärdig, menar rätten men understryker att detta inte hade räckt för en våldtäktsdom.
Men den stödbevisning som finns i vännernas berättelser samt i utdrag från en sms-konversation där 17-åringen medger att han förstått att flickan sagt nej men ”inte kunnat hejda sig” och att de hade sex ändå, visar att samlaget inte var frivilligt.
Detta stöds också av att flickan dagen efter våldtäkten sökte sjukvård för att få ett ”dagen efterpiller” och bli undersökt för eventuella könssjukdomar, menar tingsrätten.
Det var efter kontakt på Snapchat som flickan åkte hem till pojken en dag i höstas. Enligt flickan skickade han bilder på sitt könsorgan och ville ses. Flickan sa i rätten att hon ville träffa honom och be honom sluta skicka sådana bilder.
De hade lärt känna varandra några veckor tidigare men flickan hade aldrig varit ensam med pojken i hans hem förut och hon hade aldrig tidigare haft samlag.

Uppe i pojkens rum övertalades hon att lägga sig i sängen och pojken började ta på henne trots att hon sade nej. Flickan berättade att hon sade nej ungefär 30 gånger och inte ville att han skulle fortsätta. Hon höll i sina byxor när han försökte dra ner dem men förmådde inte hålla emot och var chockad. Pojken genomförde ett samlag med henne och hon ville bara det skulle vara över. Efteråt var 17-åringen ledsen, sade förlåt och att han inte kunde kontrollera sig.

Redan på hemvägen tog flickan kontakt med vänner och berättade vad som hänt. Hon skakade, hade ont och var ledsen.
Enligt tingsrätten måste det ha stått klart för den 17-årige pojken att samlaget inte var frivilligt. Rätten finner det styrkt att han våldtagit flickan och ska dömas för våldtäkt.
Eftersom han är så ung krävs synnerliga skäl för ett fängelsestraff och det saknas i det här fallet. Därför blir domen ungdomsvård och 120 timmars ungdomstjänst.
Flickan tilldöms skadestånd med 100 000 kronor för kränkning och 15 000 i ersättning för sveda och värk.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×