Museum föreslås bli besökscentrum

ystad Gör Sjöräddningsmuseet till besökscentrum i stället för det kommunägda Ebbas gård.
Det föreslår Kristdemokraterna i en motion.

– Jag fick höra precis före jul att Sjöräddningssällskapet tänker avyttra huset, så jag vill väcka frågan innan det är försent, säger Göran Göransson (KD).
Kåseberga Sjöräddningsmuseum avvecklas som förening på ett medlemsmöte nu på söndag. Det beror på att Sjöräddningssällskapet beslöt förra året att inte förnya avtalet med den ideella föreningen som drivit museet sedan 2007. Huset säljs tidigast i vår.
– Det var Sjöräddningssällskapet som tog initiativet till museet i samband med att det fyllde 100 år och då kom vi in i bilden. Det är de som äger huset och kommunen tomten, förklarar Lars Wrammert, ordförande i Sjöräddningsmuseet.

Kristdemokraternas förslag går ut på att kommunen säljer Ebbas gård och använder pengarna till att köpa och anpassa Sjöräddningsmuseet till ett besökscentrum.
Motionen påpekar att museet har ett bra läge och en intressant lokalhistoria.
– Föreningen har satsat pengar i museet med ett Leaderbidrag och delvis med kommunala pengar, tillägger Göran Göransson.

Föreningen fick Leaderbidrag på 600 000 kronor år 2007 för renovering. Pengarna användes bland annat till stora fönster och en ny entré, enligt Lars Wrammert.
– Det huset är ett billigare alternativ än att göra Ebbas gård till ett besökscentrum, anser Göran Göransson (KD).
Kommunen köpte 2013 den cirka 100 år gamla fyrlängade gården och renoveringen beräknas kosta 15-17 miljoner kronor.
Gården ligger vid foten av stigen upp till Ales stenar och där passerar uppskattningsvis 250 000 besökare årligen på väg till skeppssättningen som är en av Skånes mest besökta sevärdheter.

Kåseberga får 600 000-700 000 besökare varje år. Häften av dem kommer under åtta veckor från midsommar till mitten av augusti.
– Det finns ett stort behov av ett turistcentrum, fler toaletter, bättre turistinformation och en vettig arbetsmiljö för dem som jobbar med turism, förklarar Göran Göransson.

Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×