Frukt och grönt – endast – tre dagar i veckan vill Fi ha. Men övriga partier säger nej.

Krav på grön mat fick rött kort

MALMÖ Det blir ingen vegansk kost minst tre dagar i veckan i Malmös grundskolor. Det var politikerna i kommunstyrelsen överens om.
Trots det reserverade sig tre partier mot beslutet.

I en motion föreslår Feministiskt initiativs Lisa Rydje att kommunen ska ha ”en vegetabilisk utgångspunkt för all mat i grundskolan.”

Hon vill bland annat att skolorna minst tre dagar i veckan ska servera helt växtbaserad kost, att reklam från animalieföretag inte får användas i varken undervisning eller skolmiljö och att personal erbjuds fortbildning i vegetabilisk matlagning och näringslära. Men det blev tummen ner.
Ett klart avslagsbesked för det första förslaget om att minst tre dagar i veckan servera växtbaserad kost – för resten en hänvisning till tjänstemännens underlag med svar att det mesta som Rydje vill redan görs ungefär så som hon önskar.

När det till exempel gäller reklam så följer skolorna vägledningen ”Sponsring i skolan” som Konsumentverket, i samverkan med Skolverket och Sveriges kommuner och landsting gett ut.

Den linjen gick de rödgröna politikerna på, medan M, L och SD ville säga klart nej till alla förslagen i motionen.
– Vi vill att alla elever ska få bra mat. Det gäller de som är vegetarianer eller veganer men också de som inte är det, säger oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M).

Och att politikerna i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige, där motionen hamnar nästa gång, ska lägga sig i frågor om reklam eller fortbildning, det vore att detaljstyra på tok för mycket.
– Det får ansvariga chefer avgöra.

Dagens fråga

Vilken festival går du helst på i sommar?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×