I kväll är det premiär för Svt:s dokumentärserie Gatans kör där den skånska operasångaren Rickard Söderberg får i uppdrag att starta en kör för människor som lever sin vardag under tuffa förhållanden, till exempel som hemlösa. Foto: Janne Danielsson /SVT
Rickard Söderberg. . Foto: Janne Danielsson /SVT

”Gatans kör öppnar våra ögon och hjärtan”

I kväll är det premiär på SVT för dokumentärserien Gatans kör där skånska operasångaren Rickard Söderberg får i uppdrag att bilda en kör för människor som lever sin vardag under tuffa förhållanden.
– När jag fick frågan om det här tackade jag ja nästan utan att kolla almanackan, det är ett drömprojekt, säger Rickard Söderberg entusiastisk.

Den skånska operasångaren Rickard Söderberg är välkänd från både opera- och musikalscenen, han har medverkat i bland annat Let’s Dance, Körslaget och Melodifestivalen och
är en stark debattröst i miljö- och hbtq-frågor.
Nu är han också aktuell i SVT:s nya dokumentärserie Gatans kör. Här får tittarna följa honom i sex avsnitt när han ska starta en kör för människor i utanförskap.
– I programserien får vi följa Rickards arbete med allt från att hitta körmedlemmar till att drilla dem i olika enklare körverk. Serien är lika mycket en musikalisk resa som en skildring av körmedlemmarnas personliga utveckling under de här veckorna, säger Micael Lekberg, programchef på SVT.

När Rickard Söderberg blev tillfrågad om att göra Gatans kör svarade han i princip ja direkt.
– Jag kollade knapp almanackan eftersom jag så otroligt gärna ville göra detta, säger han. Dels är jag körmänniska i själ och hjärta och så har jag ett brinnande engagemang för människor i social utsatthet. Att få kombinera de här två sakerna, det är ett drömprojekt.

På vilket sätt kan Gatans kör påverka situationen för de människor som medverkar?
– När jag växte upp var kören en plats där jag alltid var välkommen och fick vara den jag var. Det jag hoppades på när vi började med det här var att vi också skulle kunna skapa en plats och ett ögonblick där alla alltid är välkomna och där man framförallt är välkommen i precis det skick man är just den dagen. Det finns inga krav på att man måste prestera eller vara något speciellt. Man får bara vara.

Inspelningen av Gatans kör var både omtumlande och intressant för Rickard Söderberg och han poängterar att för hans del har det inte handlat så mycket om tv-inspelningen.
– För mig handlade det om att göra kör med mina körsångare. Inga ord var skrivna i förväg, allt är bara vad vi hittar på efterhand. Jag hade visserligen förberett mig jättenoga inför första gången men insåg snabbt att inget av det här kommer att hålla. Det vara bara att stanna upp och vara här och nu.

Vad har största glädjen och överraskningen med programmet varit för din egen del?
– Att jag fått lära känna människor som jag aldrig skulle fått lära känna annars, människor som lever i en verklighet som jag hade en ganska dålig inblick i innan, även om jag trodde att jag hade koll. De har fått visa och lära mig en del av vårt samhället som jag vet mer om nu. Och det jag framförallt vet är att de som vet något om det här är inte sådana som jag eller våra politiker – det är de själva och hela poängen är att låta deras röster bli hörda.

Vad har ni sjungit i kören?
– Här var jag också väl förberedd med en massa låtar som körmedlemmarna dissade en efter en, säger han med ett leende i rösten. Till slut blev det ganska många svenska visor och svensk pop. Sånger som de, och även jag, hade en stark känslomässig koppling till.

I kväll är det premiär för första avsnittet av Gatans kör och Rickard Söderbergs förhoppning är att programmet ska få oss alla att börja prata om människor i olika typer av marginalisering och utanförskap.
– Man ska se Gatans kör för att det här öppnar våra ögon och hjärtan för människor som lever vid sidan av oss i samhället och som vi kanske inte alltid ser, säger han med eftertryck,
– Och för att njuta av musiken och glädjen förstås, lägger han till.

×