Madelaine Agosti, som har ansvar för kommunens fältverksamhet, tycker inte att man kan se något samband mellan helgens gängmisshandel och att kommunen ändrat närvaron av fältarbetare på veckosluten. 8 ARKIVBILD

Fältarna frånvarande under gängattacken

HÖRBY Helgens brutala misshandel i Hörby inträffade precis när kommunen valt att plocka bort den fortlöpande närvaron av fältarbetare på veckosluten. Den våldsamma gängmisshandeln inträffade bara en vecka efter omgörningen.
– Jag ser ingen koppling till det, säger Madelaine Agosti som har ansvar för fältverksamheten.

Mitt i centrala Hörby utspelade sig den våldsamma attack i lördags då två män misshandlades av ett gäng.
Stenar och ett påkliknande föremål användes och den 25-årige Hörbybo som blev svårast misshandlad har berättat i Skånskan om hur han angreps av ett gäng på uppemot tio personer, varav en del var maskerade.

Den brutala misshandeln inträffade på Tingsgatan klockan kvart över tolv på natten mot lördagen.
Vid den tidpunkten har kommunens fältarbetare under hela hösten varit närvarande i Hörby och brukar enligt uppgift regelbundet röra sig på bland annat Tingsgatan.

Men den här helgen, när misshandeln inträffade, var man plötsligt inte på plats på det sätt som man varit under hela hösten.
– Nej, det var inga fältarbetare ute, säger Madelaine Agosti som är sektionschef för den förebyggande verksamheten i kommunen.

För sedan årsskiftet har upplägget med fältverksamheten gjorts om. Den ständiga närvaron av fältarbetare på veckosluten har avslutats, sedan starten i augusti förra året.
Då avsatte kommunstyrelsen 400 000 kronor extra för att förstärka det förebyggande arbetet.
Efter sommarens oroligheter kraftsamlade kommunen för att öka tryggheten och de extra pengarna möjliggjorde den utökade satsningen på fältarbetare som var ute på byn.

”Målet är att alla ska känna sig trygga”, sa socialchefen Eva Klang Vänerklint när nyheten om extrasatsningen tillkännagavs på kommunens hemsida.
Närvaron av fältarbetare som rör sig på byn har koncentrerats till helgerna under hösten, med närvaro både på fredag, lördag och söndag.
På fredagskvällar och lördagskvällar har två fältarbetare från kommunen cirkulerat i byn mellan klockan 19 och 02 på natten.

Vid årsskiftet ändrades upplägget. Den sista månaden innan förändringen hade oroligheterna lagt sig, enligt Madelaine Agosti.
– Under hela december har det inte varit någonting. konstaterar hon.
Men efter årsskiftet ändrades upplägget och när helgens brutala misshandel inträffade så var det alltså inga fältarbetare på plats i byn.
Madelaine Agosti tycker inte att man kan se något samband med att den våldsamma gängmisshandeln inträffade bara en vecka efter att fältarbetarna inte längre har en ständig närvaro i byn under alla helkvällar och helgnätter.

– Vi har haft det här sedan augusti och det har ändå hänt en massa grejer. Så jag kan inte säga att det här är kopplat till fältverksamheten. Det inget som säger att det hade förhindrat den här misshandeln.
Madelaine Agosti påpekar också att fältverksamheten inte har funktionen av att vara en patrullerande verksamhet.
– Det är ingen bevakning utan det handlar om att bygga relationer. Vill man ha en bevakning så får man kanske ha ett vaktbolag.

Att man nu slutat med den återkommande närvaron av fältare på alla helgdagar innebär inte att satsningen avslutats.
– Vi har absolut inte slutat med fältverksamheten.
Istället handlar det om att man gör om organisationen. Nu ska man till exempel anställa en fältsekreterare, som i ännu högre grad ska arbeta med att bygga relationer med ungdomarna, bland annat på skolorna.

– Jag ser det inte som att vi satsar mindre utan att vi istället satsar mer på fältverksamheten genom att vara närvarande där ungdomarna finns och på så sätt fånga upp signalerna om vad som händer på byn, säger Madelaine Agosti.

Närvaron av fältare på byn fortsätter också efter årsskiftet, men kommer inte bara ha fokus på helgerna.
– Det kommer vara socialarbetare ute på byn varje helg men kanske inte både fredag, lördag, söndag. Det kommer bli lite mer rullande dagar.
– Det händer mycket saker på vardagarna också. Det kan vara bra att ha en ruljangs på dagarna man är ute. Men vi kommer absolut vara ute vissa helger.

Läs mer:

Dagens fråga

Cyklar du till jobbet?

  • Nej (71%, 456 Röster)
  • Ja (29%, 185 Röster)

Antal röster: 641

Loading ... Loading ...

Tv

×