MFF-tränaren Magnus Pehrsson är förväntansfull. Foto: Claes Hall/arkiv

Anfallsspelet först i Pehrssons Malmö FF

Malmö Många lag pratar om att det är viktigt att i första hand sätta försvarsspelet. Det gäller inte Malmö FF 2017.
Nye tränaren Magnus Pehrsson prioriterar offensiven under försäsongen.

Magnus Pehrsson ägnade en stor del av sin första tid i Malmö FF att tillsammans med sin ledarstab planera försäsongen.
Nu är den igång och enligt schemat blir det stort fokus på anfallsspelet.
– Vi kommer mer eller mindre till de första elva, tolv matcherna som favoriter och då tror jag vi gör klokt i att lägga mer tid på anfallsspelet, även om vi verkligen kommer att träna försvarsspel också, säger Magnus Pehrsson, som har planen klar även för uppehållet mellan vår- och höstsäsong.
– Vi ska trimma till vårt försvarsspel ordentligt när vi ska möta ännu tuffare motstånd under sommaren.
För att få offensiven att funka perfekt behövs många träningstimmar.
– Ett anfallsspel tar alltid längre tid att utveckla. Det är en sak att sätta strukturen, det gör vi ganska snabbt, men sedan gäller det att hitta samarbetena mellan spelarna och göra det snabbare. De automatiseringarna går snabbare i ett försvarsspel för där är man reaktiv, i ett anfallsspel är man proaktiv, säger Pehrsson.

MFF-tränaren vill arbeta in ett tryggt och tydligt grundspel som är flexibelt för att kunna anpassas efter kvaliteten på motståndet.
Han är klar över sin taktiska utgångspunkt och det är 4–4–2 som gäller.
– Vi kommer att börja med en situation där en vänsterytter har mer bredd och en högerback som har mer offensivt ansvar än vår vänsterback och centralt har en av mittfältarna lite mer offensivt ansvar.
Taktiken kommer inte oväntat att påverkas av vilka spelare som är tillgängliga och vilka som är i form.
– Det kan sluta med att vi generellt spelar med två smala yttra, två breda yttrar eller en av varje, men vi kommer att börja med att vi har en vänsterytter som står mer för bredd och en högerytter som är mer centrerad.

På innermittfältet föredrar den nye MFF-bossen en klar uppdelning, en spelare har defensivt ansvar och en är mer offensiv.
– Men det beror på vem som kommer att stå därinne. Vi kommer att jobba med två som växeldrar med samma arbetsfördelning och vi kommer att jobba med en som är mer defensiv och en som är offensiv, säger Magnus Pehrsson:
– Vi har en ”AC” (Anders Christiansen) som förra året var en nyckelspelare och hoppas bli det i år också. En jäkligt bra spelare. Han kommer bäst till sin rätt när han har stor möjlighet att gå fram i planen, både avsluta, leverera passningar och egna genombrott. Kanske behövs någon bredvid honom som behöver ta ett mer defensivt ansvar, eller inte. Det beror också på vad vi gör där bakom och hur högt vi står med ytterbackarna till exempel.
Även längst fram ser Magnus Pehrsson gärna tydlig rollfördelning.
– Vi kommer att ha två olika roller på forwards, en blir mer den centrala och ska vara längst fram. Tanken är att ”Mackan” (Markus Rosenberg) ska spela mer i den rollen, sedan beror det på vilka som spelar tillsammans. Den andra vill vi ha lite mer delaktig i anfallsspelet längre ner och även delta i försvarsarbetet.

MFF-tränaren räknar med att ha fem till sex fotbollspass i veckan.
– Vi kommer inte att ha dubbla fotbollspass. Det tror jag inte på. Det är alldeles för viktigt med den intensitet man söker. Jag tycker mest att det finns en skaderisk i att ligga på dubbla fotbollspass. Däremot har spelarna daglig extraträning i gymmen, antingen individuellt eller kollektivt.
För den som vill följa MFF:s öppna träningspass blir det till att sätta en påminnelse vid klockan elva.
– Vi hinner äta frukost ihop och göra den individuella träningen och eventuellt ha ett möte, om vi behöver det, innan träningen. Det blir en bra lunchtid och sedan finns det tid efteråt om något mer behöver göras. Det blir en ganska bra arbetsdag mellan nio och tre, säger Pehrsson och lägger till att förmiddagsträningen också är av sociala skäl:
– Annars är klockan 18 den bästa tiden eftersom matchtiden ofta är på kvällen.

×