Airbourne. Foto: Martin Philbey
Ryan O´Keefe. Pressbild

Stadigt uppåt för australiska rockare

Få, om ens något annat band, är så ogenerat tydliga med sina influenser som australiska Airbourne. Att förebilderna är landsmännen i AC/DC står bokstavligt talat stämplat i pannan på dem. Vilket bara är passande. För om någon ska ta över stafettpinnen från de åldrade ikonerna, så är det rimligen dessa vilda gamänger.

Dryga dussinet år in i karriären pekar formkurvan stadigt uppåt. Efter diverse högprofilerade turnéuppdrag åt band som Iron Maiden, Motley Crue och The Rolling Stones samt fyra rosade och hyfsat framgångsrika album, inklusive höstens Breakin’ Outa Hell är kvartetten i Airbourne redo för hårdrockens högsta division. Fast den som frågar medlemmarna själva får förstås svaret att de alltid varit redo och aldrig tvivlat på sitt yrkesval.
– Nej, aldrig, aldrig, betonar Ryan O´Keefe, trummisen som tillsammans med brorsan Joel utgör bandets ryggrad. Från det att vi var elva år visste vi att det var det här vi ville göra. Vi gjorde vår första spelning när vi var tretton, och redan då började jag distansera mig från skolan. Folk sade till mig ”Du behöver en plan B”, men då är man körd. Om man tror på något ska man satsa hundra procent.

Att denna positiva attityd har lönat sig är uppenbart. Inte minst responsen på Breakin’ Outta Hell talar sitt tydliga språk. Ryan säger att bandet aldrig fått bättre recensioner samtidigt som alla sångerna verkar gå hem hos fansen.
– Gamla fans märker förmodligen att vi pushat livevibbarna och gjort ett bättre jobb den här gången. På samma gång tror jag att ett spår som Rivalry med sina bluesiga riff kommer att överraska en del. Men annars gör vi överlag vad vi förväntar oss av oss själva. Om vi gör något för att göra andra glada får vi leva med det resten av livet, och vi vill fortsätta spela live de närmaste trettio, fyrtio åren.

Är det därför ni aldrig spelat in en powerballad?
– Ja, av den enkla anledningen att vi inte vill spela något sådant live. Det betyder inte att det är dåligt, men vi vill låta som Airbourne fullt ut.

Att låta som Airbourne är inte det samma som att leva livet som en Airbournemusiker. Visserligen är kvartetten känd för sitt partajande, men allt som avhandlas i texterna behöver inte vara av det helvilda sorten. Däremot är det nödvändigt med ett mått av genuinitet i lyriken, menar Ryan, och blir därmed också tvetydig.
– Låtarna skrivs alltid efter att något inträffat, inte tvärtom. I så fall hade det ju handlat om poserande. Fast att skriva om en blöt händelse i efterhand är förstås inte det samma som att säga till alla att bete sig som alkoholister. Men man kan lika bra sjunga om något om det är en bra historia för en sång.

Hur balanserar ni partybiten med den seriösa professionalismen på scen?
– I allmänhet dricker vi inte innan showen. Sedan kan vi känna oss smått bakfulla vissa dagar och det händer att vi tar en öl eller två innan vi går på scen också. Men showen kommer alltid först.

Samma sak kan för övrigt sägas om bandet som helhet. Originalsättningen har hållit ihop sedan bildandet 2003. De hårda tiderna tillsammans då det begav sig har stärkt sammanhållningen, menar Ryan.
– Redan när vi var arton flyttade vi in i ett bandhus. Vi hade inte mycket pengar så vi var alla ansvariga för varandra och ville komma vidare.

Så relationen mellan dig och Joel har aldrig plågats av syskonrivalitet?
– Nej, vi har har en pakt som säger att Airbourne alltid ska komma först. Syskonrivalitet är bara skadligt. Sedan kan vi mycket väl tjafsa om vem som ska ha det bästa hotellrummet, men för övrigt är det bara Airbourne som gäller.

Ni är fortfarande bara i trettioårsåldern, men har redan hållit igång bandet i tretton år. Hur ser du på er karriär så här långt. Är ni nöjda?
– Absolut, jag är väldigt stolt över vad vi åstadkommit. Det här är en dröm som blivit verklighet. Det enda vi vill är att fortsätta göra det vi gör. Jag känner mig mer hemma när jag är ute på turné äa i min lägenhet. Jag tenderar att hamna I trubbel om jag är hemma för länge.

Airbourne

Airbourne bildades 2003 i den lilla staden Warrnambool, som är belägen i det sydvästra hörnaet av Australien.

Airbournes senaste album Breakin´ Outta Hell är producerat av Bob Marlette, en välmeriterad herre som även rattat in skivor med bland annat Alice Cooper, Marilyn Manson och Shinedown

×