Förra året rekordbyggdes det i Malmö. Och det kan bli nytt rekord i år. I mitten av januari tog till exempel Riksbyggen första spadtaget för sin avslutande etapp i Gyllins trädgård.
Och så här ska det se ut när allt är klart. 8Illustration: JKAB arkitekter
Två glada boende, Kerstin Englund (närmast) och Erika Vigh.

Sista spaden i jorden

MALMÖ Det började dåligt men slutade bra. Riksbyggen tog tisdagen det första spadtaget för den sista etappen i området Gyllins trädgård i östra Malmö.

2010 var intresset för att flytta till Gyllins trädgård inte vidare stort. Marknaden var iskall, så kall att både Riksbyggen, Sundsprojekt och Skanska alla ville krypa ur sina avtal med kommunen omatt börja bygga senast den 15 april.
”Efter drygt ett år av aktivt säljarbete och annonserande fanns det fortfarande inga intressenter”, skrev Riksbyggen då och ville lägga ner byggplanerna på flerfamiljshus och radhus.
På tisdagen kunde de församlade konstatera att vinden vänt. Till Riksbyggens tredje och avslutande etapp i området – de 34 lägenheterna i blivande bostadsrättsföreningen Junibacken – var merparten av bostäderna sålda redan innan invigningsspadarna satts i jorden.
– Det var inte länge sedan vi hade säljstart. Nu har vi bara fyra lägenheter kvar innan vi ens har börjat bygga, konstaterade projektledaren Theo Alexandris.

Kerstin Englund är en av dem som våren 2018 ska flytta in i en trea i det nya huset.
– Det här är mina gamla hemtrakter. Precis här lekte jag när jag var liten. Här fanns lite skog och en gammal, förfallen gård så det var ju jättekul, berättar hon.
Erika Vigh och sambon Mats Nilsson kommer så småningom att flytta en liten bit närmare Malmö.
– Men det är ändå nära naturen. Vi bor i Bara och trivs härute samtidigt som det är nära till stan, säger Erika Vigh.

Hon kommer att kunna följa hur huset växer fram eftersom hon jobbar i Malmö och åker förbi det blivande hemmet i buss varje dag.
– Varje gång jag åker förbi får jag titta ner här, skrattar hon.
S-politikern Daniel Wolski, ledamot i kommunens stadsbyggnadsnämnd och en av invigningstalarna, påpekade i sitt lilla tal att det planeras skola, förskola och så småningom en sporthall i grannskapet.
– Nu har vi har sett hur det byggs i Västra hamnen, i Hyllie och i Augustenborg. Men nu går vi in i ett nytt skede i byggandet där det ska byggas mer i Malmös östra delar, bland annat här och i Rosengård, sa han.

Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×