Ing-Britt Larsson och Leif Faddersson från Bara har möjlighet att bli legitimerade tomtar.
Tomtemor och tomtefar ute på ett av sina många uppdrag.

Baras tomtepar kan bli först i Sydsverige

BARA Tomteparet Leif Faddersson och Ing-Britt Larsson har precis utfört sitt sista tomteuppdrag för säsongen. Nu har de möjlighet att bli de första auktoriserade tomtarna i södra Sverige.

Snart åker paret iväg till årsmötet med Sveriges tomtegille. Efter att ha haft en fadder från gillet under ett år kan de sedan väljas in i gillet.
– Vi ska visa att vi är riktiga tomtar, skrattar Leif Faddersson som fick sitt första tomteuppdrag för 30 år sedan.
– Vår fadder ska se hur vi arbetar, hur vi möter folk och pratar med barnen. Vi har chans att bli auktoriserade tomtar och det känns jätteroligt.
Leif Faddersson fick sitt första tomteuppdrag när han körde taxi. En familj ville ha besök av en tomte på julafton. Leif Faddersson tackade ja och genom åren har uppdragen bara blivit fler och fler.

Sedan fem år tillbaka är även Leifs särbo Ing-Britt Larsson med på många av uppdragen.
– Hon satt ensam hemma på julafton och då kom vi på att det var lika bra att hon kom med hon också. I år arbetade vi från kl 10-22 på julafton. Vi firar jul men på ett annat sätt jämfört med andra, fortsätter Leif Faddersson.
Många arrangemang och liknande vill gärna ha tomtebesök.
På trettondagen gästade tomtemor och tomtefar en barnjulfest i Klågerup. Det var det sista uppdraget för säsongen.

– Ibland kan det bli något uppdrag för en leksakskatalog eller liknande på sommaren. Annars dröjer det till november innan det drar igång igen.
Både Leif Faddersson och Ing-Britt Larsson har varit med på tomtarnas världskongress som har sitt årliga möte på nöjesfältet Bakken utanför Köpenhamn.
Den 20-22 januari bär det av till Bergsjö utanför Hudiksvall där Sveriges tomtegille ska träffas.
– Jag tror att gillet har ett 30-tal medlemmar. Det ska bli intressant att besöka dem.
– Det finns ingen utbildning för tomtar. Ibland får vi tackbrev från folk som vi besökt och det känns roligt. Det tar vi som ett bevis på att folk uppskattar oss.

Dagens fråga

Var det rätt att Peter Madsen dömdes till livstid för mordet på Kim Wall?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×