Bra böcker för unga kockar

Unga kultur

Gott nytt matår!
Januari brukar vara en månad av nya starter och goda ambitioner. Se till att det inte blir för kravfyllt för såväl stora som små – och kom ihåg att aldrig, aldrig låta din egen hälsohets (ivrigt påhejad av löpsedlar och fikarumssnack) påverka barnen. Mat och motion ska, tycker jag, handla om balans – in/ut och rörelse/vila – och aldrig kopplas till värdeord som ”fin” eller kroppsideal.
Men hur? Vardagens stress är snart igång och måltidssituationen med små barn i huset är oftast närmare kaos än ett tillfälle för näringslära och pedagogik. Själv försöker jag involvera barnen i matlagningen så gott det går och tänkte därför bjuda på några kok- och bakbokstips.

Johanna Westman, känd från tv, är ett säkert kort när det gäller barn och matlagning. Såväl Första måltidsboken – En kokbok för hungriga barn och deras föräldrar (Rabén & Sjögren, 2011) som Minsta bakboken (tillsammans med Svante Gandini, Radén & Sjögren, 2013) är perfekta för gemensam middagsplanering och helgbakning. För den lite äldre kocken rekommenderas Tinas recept för unga kockar av Tina Nordström (också hon minst sagt känd från tv) utgiven på Bonnier Fakta (2014). Med lite hjälp fixade sjuåringen och hans lite yngre kompis nyårsmenyn för barnen ur denna – italienska köttbullar i tomatsås och rocky roadtårta till efterrätt. Smaskigt värre!
Liksom Minsta bakboken har Clara Lidströms och Annakarin Nybergs Baka steg för steg bilder som enkelt beskriver de olika momenten i bakningen. Det påminner om klassikerna Fredagsmys och Lördagsgodis (Bokförlaget Semic) som stod för mina egna första matlagningsupplevelser och som funkar lika bra idag. Rätterna är enkla men goda, men möjligen något daterade trots ständig nyutgivning. Ananas i kokos och Päronkottar har ju en air av 80-tal över sig, det går inte att komma ifrån. Kanske dags för en uppdatering? I Bamses kokbok kommer bildsatta recept verkligen till sin rätt i serieform. Skalmans scones, Lille Skutts mortoskaka och BaWmses honungsmuffins har sju- och femåringen klarat galant på (nästan) egen hand.

Men så har vi matvägrarna, de små som bara inte gillar att äta. Det är tråkigt, jobbigt, läskigt – och ett evigt bekymmer för vuxna i närheten. Just gemensam matlagning brukar vara dietisternas tips när det gäller dessa barn, liksom att tillsammans i lugn och ro, borta från matbordet, prata om mat och dess betydelse och innehåll.
Till det funkar Pernilla Stalfelts Matboken (Rabén & Sjögren 2013) utmärkt. Som alla Stalfelts faktaböcker för barn blandas viktigt vetande med skojigheter och spännande kuriosa.

×