Lagkaptenen Niclas Ekberg var säkerheten själv från sju meter, med tre fullträffar, då Sverige besegrade Norge för andra dagen i rad. Foto: Björn Lindgren/TT
Jim Gottfridsson gjorde på nytt en stormatch. Foto: Björn Lindgren/TT

Ny svensk triumf mot Norge

HANDBOLL VM lurar runt hörnet och i den andra landskampen mot Norge tog Sverige ytterligare ett kliv framåt genom ny triumf, 27–25 (15–13).

– Det är en go känsla i gruppen, vi trivs bra tillsammans, har jäkligt skoj och jag hoppas att det syns på planen, sa Ystadsonen, tillika lagkapten, Niclas Ekberg, i Eurosports direktsändning från drabbningen i Kristianstad arena.
– Sedan är det självklart att två segrar ger en liten boost i ryggen.
Norge hade inte mycket att hämta då Sverige i fredags rann ifrån till hela 37–29 i den första av två VM-förberedande träningslandskamper mellan grannländerna.
Dagen efter väntade möte i Kristianstad och det blev en betydligt jämnare tillställning.
Gästerna började bäst innan det svenska laget fick bättre ordning på spelet.
– Som andramatcher brukar vara mot samma motstånd. Vi provade en del nya saker, det är alltid lite svårt och emellanåt blev det varken hackat eller malet, konstaterade 28-årige Ekberg och fortsatte sin analys.
– Framför allt var vi förberedda på ett helt annat Norge. De lyckades egentligen inte med något i första landskampen, men springer gärna och har ett frejdigt anfallsspel som vi fick känna på i dag.

Niclas Ekberg trivs i sin nya roll som lagkapten.
– En stor ära. Jag sa direkt att jag inte skulle ändra mig så mycket som person i laget, utan dela med mig av det ansvar som det innefattar att vara kapten och sprida ut det på gruppen där alla ska få ta plats.
Han satte tre bollar på lördagen, men kände samtidigt att det finns betydligt mer att ge.
– Nja, det var ingen toppmatch och i går fick jag lite för lite bollar. Men straffarna sitter och det är skönt.
Lugis stjärnskott Simon Jeppsson höll med kapten Ekberg när han ombads att uttala sig om drabbningen.
– Bättre bakåt tycker jag. Det blev en lite annorlunda match. Vi fick en härlig start i går, i dag var det de som drog ifrån i början, men vi kämpade oss tillbaka och hade ändå bra kontroll, sa Jeppsson till Eurosport.
– Känslan är att vi har ett riktigt skönt flyt i laget, och nu är det bara att rida på den här vågen in i Paris.

Förbundskapten Kristján Andrésson var tillfreds.
– Jag är jättenöjd att vi vann, visade karaktär och när det skulle avgöras på slutet skapade vi lägen även om det brändes en del. Det kändes som att vi hade kontroll.
– Vi har pratat om att bygga en attityd att vi vill vinna, det är en lärdom att göra det och handlar också om hur vi uppträder på planen. De taktiska bitarna sitter inte där fullständigt ännu utan vi kommer bli bättre och bättre, det är min förhoppning.
– Nu gäller det att orka i några veckor, hålla den här nivån och höja oss något varje dag.
Johan Jakobsson saknades efter att ha dragit på sig en lindrig hjärnskakning i fredags och även Jesper Nielsen (sjuk under veckan) tvingades avstå spel.

IFK Kristianstads Jerry Tollbring satte sex bollar, flest av alla, och utsågs till planbäst i det svenska laget.
Andrésson ville dock främst plussa för femmålsskytten Jim Gottfridsson som låg bakom mycket i det offensiva spelet.
– Han höll ihop det otroligt bra.
På måndag spelar Sverige sin sista match inför VM då Chile står för motståndet i Baltiska hallen i Malmö.

×