En brygga under vatten i Skanörs hamn på onsdagen där vattenståndet är mycket högre än normalt. Foto Björn Lindgren / TT
Småbåtshamnen i Skanör på onsdagen där vattenståndet är mycket högre än normalt. Foto Björn Lindgren / TT

Översvämning stänger väg – och fångar minigrisar

Trafik Översvämmade vägar, ladugårdar och garage. Sydvästra Skåne drabbades hårt när vattnet steg på onsdagen.

Redan under tisdagen varnade DMI, den danska motsvarigheten till SMHI, för högt vattenstånd i Öresund. Och som ett brev på posten steg vattnet till sådan nivå att det ställde till rejäla olägenheter längs kustbandet.
– På sina håll har man inte kunnat se skillnad på väg och hav, säger Malin Ekblad, säkerhetschef för Trelleborg, Vellinge och Skurup.
– Det har varit översvämmade hamnar och gator som täckts av vattnet. I Smyge, Skäre och Gislöv har vattnet nått upp till fiskehoddorna.

Hon berättar också att energiavdelningen vid Trelleborgs kommun har fått vara ute och stänga av strömmen vid vissa installationer för att undvika olyckshändelser när vattnet närmat sig.
– Telefonen har gått var här. Vi har haft folk ute och kört från både räddningstjänsten och från gatuavdelningen för att ha ögon ute. I och med det har vi kunnat minska risken för farliga situationer, säger Malin Ekblad.

Många av ärendena som kommit in om översvämningar har handlat om översvämmade källare och trädgårdar, i de sistnämnda fallen är det inte mycket man från kommunens eller räddningstjänstens sida kan göra åt det. I centrala Trelleborg började vattnet tränga in i ett större parkeringsgarage.
– Där stod ett 70-tal bilar men vi lyckades hålla undan vattnet, säger Marco De Pedis, vakthavande brandingenjör i Trelleborg.

Väg 9 fick stängas av mellan Bryggaregatan och Kontinentalplan i Trelleborg och trafiken fick ledas om via väg 108 och Hedvägen/Glasbruksgatan. Från Trafikverkets sida räknade man inte med att vägen skulle kunna öppnas igen förrän under torsdagen.

Det var långt ifrån den enda väg som drabbades av översvämning. Ett SOS-larm handlade om Kinells väg i Höllviken och på Östra Halörsvägen i Höllviken fastnade en bil i vattnet.
– Han skulle hem och körde in i en vägg av vatten på vägen. Det stod vatten över motorhuven, säger Martin von Gertten, insatschef på räddningstjänsten.
Föraren i bilen var på väg hem till sitt 20 tal minigrisar som satt fast i en översvämmad ladugård.
– Vi är på väg till ladan nu för att försöka få ut grisarna.

von Gertten berättar också om en lada i Skanör där kossor stått i vatten och översvämmade trädgårdar.
– Och hamnarna längs hela kusten har varit avstängda men nu sjunker vattnet igen. Det har väl sjunkit två, tre decimeter, säger han vid 20.15-tiden på onsdagskvällen.

 

Dagens fråga

Fick du din valda semesterperiod i år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×