Hanna Sköld från Kristianstad kan vinna bästa regi. Foto: TT
Johannes Nyholm, Jätten. Foto: TT

Hanna Sköld firar med lek i snön

Hanna Sköld, filmskaparen från Kristianstad kan vinna en Guldbagge för bästa regi för filmen Granny’s dancing on the table.
– Det känns fantastiskt, så klart. Jättespännande, roligt och en stor ära att bli nominerad i så tunga klasser, säger Hanna Sköld.
Johannes Nyholm har chans på hela sex gyllene baggar för sin Jätten.

Två nomineringar blev det totalt för Granny’s dancing on the table – även Hanna Skölds manlige huvudrollsinnehavare, Lennart Jähkel, har chans att vinna en gyllene bagge. Något som gläder henne lite extra.
– Det är roligt att allt det arbete jag och Lennart gjort tillsammans med karaktären, vi jobbade väldigt hårt och länge innan vi kom till inspelning, avspeglas, säger hon.

Hon var inte på plats på Vasateatern när nomineringarna tillkännagavs under onsdagen.
– Jag fick reda på det här i går och är i Östersund just nu med en åttamånaders bebis, så det gick inte att lösa, säger hon. Jag och bebisen ska fira nomineringarna med att gå ut i snön och leka med snöbollar, fortsätter hon.

I Granny’s dancing on the table blandar Hanna Sköld dockanimation och spelfilmsscener och det här är ett formspråk hon planerar att fortsätta använda även i sitt nästa projekt, som hon så smått börjat arbeta på.
– Jag håller på och jobbar med manus till en ny film, som utspelar sig i en livsmedelsaffär. Filmens tematik är att titta på hur kapitalism och vinstmaximering kan föda och ge näring åt rasism och främlingsfientlighet. Jag hämtar mycket av det från när jag jobbat som butikschef i en livsmedelsbutik för många år sedan.

Grannys … tog sju år att göra, från att Hanna Sköld först fått idén till den tills hon ordnat finansiering, spelat in och färdigställt filmen, men tack vare framgångarna med den hoppas Hanna Sköld det ska gå lättare med nästa projekt.
– Förhoppningsvis lossnar det nu när jag visat att man kan göra en film där den här typen av formspråk faktiskt fungerar – att det då blir lättare att förklara vad jag vill med nästa och få finansiering, säger hon.

Johannes Nyholm, filmskaparen som vuxit upp i Lund, kunde se sin film Jätten, som han såväl skrivit manus till som regisserat och klippt, få hela sex nomineringar.
– Roligt. Det är jättekul att bli uppmärksammad som klippare, till exempel, säger han om nomineringarna.

Jätten nominerades i kategorierna bästa film, bästa manus, bästa manliga biroll (Johan Kylén för rollen som Roland), bästa klipp, bästa mask/smink och bästa musik.
– Det är alltid kul att bli uppmärksammad men nomineringarna är inget som som förändrar mitt liv så mycket. Men Guldbaggarna är jättefina så det skulle vara grymt gött att få en, säger han.

Han hoppas också att den uppmärksamhet Guldbaggenomineringar väcker ska få fler att vilja se filmen.
– Den gick väldigt kort tid på bio, så det hade varit jäkligt kul om filmen gick upp igen. Det är det man vill, när man gör film, att folk ska gå och titta på den, säger Johannes Nyholm.

×