Robert Persson från Eslöv är en av deltagarna i årets Farmen.Foto: Daniel Ohlsson/tv4
Alla deltagarna i årets upplaga av Farmen. Foto: Daniel Ohlsson/tv4

”Farmen tuffare än folk tror”

När tionde säsongen av Farmen drar igång blir det i vanlig ordning med en blandning av hårt arbete, rävspel, storgräl, kärlek och vänskap, allt inspelat i sanslöst vacker svensk sommarnatur.
Årets fjorton färgstarka deltagare ska försöka leva som man gjorde på landet för hundra år sedan. Bland dem finns en skåning, Robert Persson, som är uppvuxen i Eslöv och numera bosatt i Malmö.

Han beskriver sig själv som en stolt Malmöpåg, 38 år fyllda, med en strulig bakgrund som drogmissbrukare och kriminell.
– Jag hoppade av skolan i åttan, hamnade på glid och levde på fel sida av lagen. Det var rejvkulturen som lockade med fest och musik, men också droger. En del klarar det livet, men vissa trillar dit och jag var en av dem.
Allt det har han nu lämnat bakom sig för alltid. Han har utbildat sig till trädgårdsanläggare, ett arbete som han älskar.
– Det är lite jultomtekänsla, man gör någon människa lycklig genom att förverkliga den trädgård de gått och drömt om. I jobbet får jag utlopp för min estetiska känsla, jag är konstnärligt lagd.
Själv betraktar han sig som ett äkta maskrosbarn.
– En sådan som växer genom allt och överlever allt, det är jag, säger han.
Favoritväxten är dock inte maskros, men solros.
– Solros symboliserar livet, som jag vill leva det, på ett så bra sätt. Den slutar aldrig att växa så länge den lever!
Att Robert Persson anmälde sig till Farmen var en ren slump.
– Jag var på en fest och vi satt och kollade tv, lite småfulla. Alla de andra tyckte att jag skulle passa perfekt i Farmen och efter mycket tjat satte jag mig vid datorn och skickade iväg en ansökan.
– Då handlade det mest om att bevisa för mina polare att jag kunde. Sedan gick det upp för mig att vinsten var en halv miljon kronor. Då blev det mindre skoj och mer allvar. Jag är en extremt tävlingsinriktad människa och det är klart att jag ville vinna.
Det var inte drömmen om att bli känd som lockade och Farmen är den enda dokusåpa han kunnat tänka sig att medverka i.
– Jag hatar de där programmen som går ut på att man erbjuder ungdomar fri semester och dränker dem i gratis sprit, så att de gör bort sig. Det borde förbjudas och skickar helt fel signaler till unga. Farmen är något annat, det är utbildningstv! Både de som är med och de som tittar på lär sig saker.
Han har mest positiva saker att säga om tiden på Farmen.
– Det var den totala friheten och en stor befrielse att bara leva för stunden och dagen. Man är totalt borta från samhället, media, internet och telefoner. Man slipper alla måsten och borden. Att leva som en människa borde leva, det är vad Farmen handlar om. Alla människor borde testa det någon gång.
– Jag fick möjligheten att se mig själv objektivt och hittade negativa sidor som jag vill försöka förbättra och positiva som jag vill förstärka.

Hur var det att bli filmad hela tiden?
– Först var det en konstig känsla. Man vaknar och det första man ser är en kamera, då undrar man hur länge de stått där och filmat. Men efter ett tag glömmer man bort kameran. Och ville man absolut inte bli filmad kunde man säga till. Det blev respekterat, man hade kvar sin integritet.

Fick du några vänner?
– På castingen innan sade jag lite kaxigt att jag inte var där för att få vänner utan för att vinna. Men det är omöjligt att inte utveckla vänskaper på Farmen, eftersom man kommer varandra så nära. Jag har fått vänner för livet.
– Det är naturligt att man grälar med några, men i efterhand har vi kramat om varandra och allt har varit ok.

Har du alltid varit intresserad av djur och natur?
-När jag var liten läste jag inte Kalle Anka utan böcker om djur. Jag var typen som tog hem skadade fåglar, råttor, ormar, allt möjligt. Naturen är inget nytt för mig, jag har alltid känt mig bekväm med den. När man bor i Eslöv är ”landet” ju heller aldrig långt borta. Och jag har bott på ett behandlingshem där det fanns djur. Där stormtrivdes jag.

Men precis allt var väl inte bra på Farmen? Det måste väl ha funnits någonting negativt också?
– Att man var så hungrig jämt och fick gå och lägga sig hungrig. För lite mat och massor av hårt arbete gjorde att humöret svängde. Alla var hungriga och trötta. Det är mycket tuffare än folk tror på Farmen.
– Innan jag åkte dit drog jag ned på min kost för att förbereda min kropp på mindre mat. Det var det dummaste jag gjort och det fick jag bittert ångra. Jag borde ha ätit upp mig i stället.

Är du inte rädd för att bli känd som Farmen-Robban nu?
– Nä, det är en mantel som jag får bära. Det finns säkert folk som stör sig på mig, men det är oundvikligt. Är man snäll är det någon som retar sig på det, är man hård är det någon annan. Det spelar ingen roll vad man gör. Lite som en fotbollsmatch på tv. Det är alltid lätt för dem som tittar på att veta vad spelarna borde ha gjort.

Vilka är dina framtidsdrömmar?
– Helst av allt skulle jag vilja arbeta med ungdomar på glid. Jag tror också att jag kommer att göra det en dag och att jag har mycket att ge.
Farmen 2017 har säsongsstart söndag den 8 januari klockan 20 00.

Årets deltagare

Alexander Vörös, 33 år, pokerspelare, Norrköping

Alexandra Broberg, 21 år, rörläggare, Floda

Denise Spencer, 28 år, ögonfransstylist och studerar skrädderi, Stockholm

Elisabeth Ek Bjurell, 52 år, driver hunddagis, Katrineholm

Emma Hagnell Cedendahl, 22 år, butiksbiträde, Stockholm

Hans Ek, 61 år, arbetssökande, Nacka

James Sahara, 33 år, arbetssökande, Stockholm

Jerry Andersson, 38 år, ställningsbyggare, Motala

Linnea Landström, 20 år, event-/nattklubbsvärdinna, Stockholm

Maria Settergren, 31 år, kökschef, Göteborg

Niklas Ravnestam, 44 år taxichaufför, Kalmar

Robert Persson, 37 år, trädgårdsanläggare, Malmö

Stina Johansson, 50 år, taxichaufför, Norrköping

Timmy Wargén, 25 år, skolkökspersonal, Bålsta.
Programledare är Paolo Roberto och bonden Gutta agerar mentor för deltagarna.

×