”Förfärligt” och ”Jag blir så förbannad.” Kändiskocken Leif Mannerströms uttalanden i Aftonbladet om att socialnämndens ordförande i Trelleborg borde äta fil och gröt hela julhelgen fick stort genomslag. Vad som inte kom fram var att de minnessjuka på Östergården får lagad lunch varje dag och att de gått upp i vikt sedan kvällsmaten ändrats. Foto: Adam Ihse/TT
Många demenspatienter minns inte vad de åt till lunch eller blandar ihop händelser. För att undvika missförstånd har flera boenden börjat lägga ut bilder och information på Facebook, som här Smedbygårdens demensboende.

Många reaktioner efter filskandalen

Trelleborg Den döptes till filskandalen. Tv-inslaget om minnessjukas mat ledde till mängder av hotfulla kommentarer, i synnerhet mot socialnämndens ordförande i Trelleborg. Men bilden av svältkost för äldre stämmer inte. Istället har de gått upp i vikt.

”God jul ditt empatistörda as.”
”Fy fan vilka skitstövlar ni är i trelleborgs kommun som inte låter folk på äldreboendena få den mat de betalar för.”
”Hur kan ni i en kommun i Sverige behandla personer som inte kan föra sin talan på egen hand, servera gröt och fil TILL MIDDAG?”

Det är tre av omkring hundra kommentarer som Trelleborgs kommun diariefört de senaste dagarna.
Den 21 december sände SVT ett nyhetsinslag om maten på demensboendet Östergården i Trelleborg. Programmet, som på nätet har rubriken ”Kommunen vill spara – dementa får äta filmjölk”, fick stort genomslag i rikssändningen.

Aftonbladet följde upp och intervjuade kändiskocken Leif Mannerström, som ifrågasatte maten på Östergården.
Han menade att socialnämndens ordförande Lennart Höckert borde äta gröt och fil hela julen.
– Det där borde vara åtalbart. Det påskyndar deras död, citerades en geriatrikprofessor i Umeå som specialiserat sig på undernäring.

Trelleborgs kommun har fått arbeta med krishantering.
I synnerhet socialnämndens ordförande Lennart Höckert (S) har fått utstå många integritetskränkande kommentarer, som inte handlat om hans uppdrag som politiker. Förutom mejl har hans bild spritts på sociala medier.
– Vi uppfattar en del som hot och vår säkerhetsavdelning tittar på om vi ska gå vidare, säger Roger Granat, avdelningschef på socialförvaltningen. Jag är chockad över hur en del kan uttrycka sig.
Trelleborgs kommun är kritisk till SVT:s inslag och gick snabbt ut med information på hemsidan.
– SVT:s inslag och Aftonbladet ger en väldigt dålig bild som vi inte delar, säger Roger Granat.
– Av det som skrivits skulle man lätt kunna tro att vi inte serverar lagad mat, säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S).
Lunch serveras som vanligt. Det är kvällsmåltiden som har förändrats.

För ungefär ett år sedan startades ett projekt på Östergården. Orsaken var att de boende inte åt särskilt mycket. Omkring 75 procent av maten slängdes.
Istället för att centralköket lagar ett bestämt middagsmål till kvällen görs nu enklare mat på boendet. Det kan röra sig om mannagrynsgröt, rågflingegröt, lasagne, crepes och potatisbullar.

Den viktigaste frågan är om de boende har gått upp i vikt. Har de det?
– Ja, säger Roger Granat. Vi var noga med att väga dem före och efter.
Roger Granat poängterar att man inte är slaviskt bunden till kvällsmenyn. Det är svårt att få minnessjuka att äta. På boendet kan man variera sig.

Om någon vill ha en omelett?
– Då fixar vi det, säger Roger Granat.
Skånskan har gått igenom alla diarieförda kommentarer och mejl. Mer än hälften kan identifieras med folkbokföringsort. Ytterst få trelleborgare har hört av sig. En anhörig tycker informationen om kvällsmaten varit dålig på hemsidan. Två trelleborgare vill ha förklaringar.
Av de övriga 52 identifierade är bara en handfull från Skåne. Ingen tycks ha någon relation till Trelleborg.
De som har hållit en sansad ton har fått svar, antingen genom att bli uppringda eller fått mejl.
– Jag har väl ägnat två heldagar åt att svara och diarieföra, säger Roger Granat.
Efter nyårshelgen kommer man att sammanfatta erfarenheterna för att se hur man ska agera i fortsättningen. Förtroendet för kommunen har påverkats.

Parallellt med detta finns ett ärende som ska upp i kommunfullmäktige. Enklare kvällsmål kan införas på alla särskilda boenden.
Mellan 2,5-3 miljoner kronor kan sparas årligen där huvuddelen handlar om kostnader för personal på centralköken som minskas.

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×