2017 – ett deckarår att längta efter

Harry Hole är tillbaka! Liksom Fredrika Bergman och Alex Recht. Dessutom följer Arne Dahl upp Utmarker med Inland och min personliga favorit Eva Dolan kommer med en ny bok. Deckaråret 2017 börjar lovande med andra ord. För den som är nyfiken har jag samlat vårens höjdpunkter i veckans Deckarspalt. Läs och längta.

Januari Först ut på det nya deckaråret är Anders Roslund och Stefan Thunberg som i En bror att dö för (Piratförlaget) fortsätter sitt spännande utforskande av verklighetens Militärliga och av såriga relationer mellanbröder och fäder och söner.
Ytterligare ett deckarförfattande par är aktuella i januari – Camilla Grebe och Paul Leander Engström som kommer med tredje delen i sin Moskva Noir-serie. I Den sovande spionen (Massolit) återvänder deras huvudperson Tom Blixen till Sverige efter många år i Ryssland och börjar arbeta för kraftbolaget Swekraft. Efter ett möte med en rysk tjänsteman insjuknar företagets vd i poloniumförgiftning och Tom Blixen måste till slut avvärja så väl en konflikt mellan Sverige och Ryssland som en eventuell kärnkraftskatastrof.

Februari
Min senaste brittiska favorit är Eva Dolan som nu kommer med sin tredje bok om kriminalinspektör Ferreira och kriminalkommissarie Zigic vid hatbrottsenheten i Peterborough. I Efter din död (Modernista) utreda de ett knivmord på en kvinna som många gånger anmält till hatbrottsenheten att hon och hennes handikappade dotter har trakasserats. Samtidigt dras kommissarie Zigic in i en konflikt med en regeringstjänsteman som tycks vara fast besluten att dölja sanningen om vad som hänt.

Mars
I mars är det äntligen dags för en ny roman om Harry Hole – den norska kriminalaren som varit uträknad många gånger. I Jo Nesbös nya Törst (Albert Bonniers) hittas unga kvinnor som varit aktiva i datingappen Tinder mördade i sina hem i Oslo och Harrys Hole dras in i utredningen. ”Jeg har bestandig vendt tilbake til Harry Hole, han er min sjelekompis. Men det er jo en ganske mørk sjel, så det har som vanlig vært både en glede og emosjonelt utmattende. Men Harry og historien gjør det verdt de søvnløse nettene.” Så säger Joe Nesbö på förlaget Aschehougs hemsida om den nya boken.
Lika mycket äntligen är det att svenska Kristina Ohlsson kommer med en ny bok i serien om juristen Fredrika Bergman och polisen Alex Recht. Syndaflod (Piratförlaget) är titeln, den sjätte i serien, och den börjar med att en man hittas död, skjuten i bröstet, sittandes i sin fåtölj framför brasan. På lillfingret har han sin dotters vigselring …
Ett nytt svensk författarpar dyker också upp i mars när Piratförlaget presenterar Johannes Pinter och Mattias Leivinger. De i sin tur presenterar poliskommissarien Iris Riverdal. I De mörkermärkta mördas en sömnlös taxichaufför, en alkoholiserad före detta psykolog och en psykiskt sjuk kvinna. Iris Riverdal får i uppgift att utreda dessa tre mord som till en början inte alls verkar ha något samband.
En annan av vårens debutanter är brittiska Mason Cross, född i Glasgow. Ett långt spår av blod (Modernista) heter hans debutroman som också är den första boken i en planerad serie om Carter Blake – en man med en unik förmåga att spåra upp personer som inte vill bli hittade. På FBI:s uppdrag ska han här hitta en ökänd mördare som lyckats rymma två veckor före sin avrättning.

April

Inland (Albert Bonniers förlag) är den poetiska titeln på uppföljare till Arne Dahls Utmarker. Utmarker som kom förra året var den första delen i en ny serie om detektiverna Sam Berger och Molly Blom. I Inland får de i uppdrag att ta reda på om en dömd och fängslad mördare verkligen är skyldig. ”En gastkramande resa in mot mörkrets iskalla hjärta” står i det i förlagsinformationen och förväntningar är höga. Som alltid när det gäller Dahl.
Dahl får sällskap i april av den brittisk/australiensiska debutanten Jane Harper. I hennes Hetta (Forum) rullas en klassisk historia upp när poliskommissarie Aaron Falk återvänder till sin barndoms hemtrakter. Aarons barndomsvän Luke Hadler har tagit livet av först sin familj och sedan sig själv och Aaron börjar nysta i ett fall som får ”gamla sår att blöda”.
Även norska Unni Lindell är aktuell med en bok i april. Där satan har sin tron (Piratförlaget) heter den och kriminalinspektör Marian Dahle ska denna gång ska utreda ett 15 år gammalt fall.
Från Norge tar vi oss till Sydafrika där Deon Meyers favoritpolis Bennie Griessel utreder mordet på den hotade och hatade Ernst Richter, skaparen av en sajt för otrogna med särskilda behov. Ikaros heter denna nya Meyerbok.

Maj
Ytterligare en brittisk favorit är aktuell i maj. Belinda Bauer har sedan den suveräna debuten med Mörk jord (Blacklands 2010) bibehållit sin förmåga att överraska och hitta nya ingångar i en stundtals ganska trött genre. Nya De vackra döda (Modernista) handlar om kriminalreportern Eve Singer vars karriär är på väg utför när hon kontaktas av en mördare som erbjuder tillkännagivanden av sina mord i tv – i förväg.
Makabert och lockande avslut på denna deckarvår.

×