Colin Nutley har regisserat kriminaldramat Saknad. Foto: TT

”Som en bil som kraschar – i slow motion”

Saknad är Colin Nutleys första tv-serie på nästan 30 år. Men det är mer en slump än en uttalad strategi från hans sida.
– Efter att jag gjorde Nionde kompaniet blev jag tillfrågad om att göra en film till. Och en till... säger han.

Han beskriver inspelningen av Saknad som ett av de mest angenäma jobb han haft och öser beröm över både skådespelare och team. Han gillade också att få en chans att sätta sin prägel på ett kriminaldrama.
– Krim som Beck eller Johan Falk intresserar mig inte. Varje gång du ser en trailer handlar det om snabba bilar, vapen, dörrar som slås in och en massa skrikande. Vi har sett det tusen gånger förut. Och går det egentligen till så i Sverige? Nej, det gör det inte, säger han.

Så istället för att fokusera på offret, ”personen som är död är död” som han krasst konstaterar, har han valt att lägga tyngdpunkten på det som händer människorna i dennes närhet – på historien som ligger bakom historien, och skildra vad som händer i ett litet samhälle, där alla har sina egna hemligheter, när rädslan griper tag.
– Om någon frågar mig hur serien är säger jag att den är som att titta på en bil som kraschar – i slowmotion. Jag hoppas att den får det att klia under skjortan på tittaren snarare än hoppa genom fönstret, säger han.
Just nu är Colin Nutley fullt upptagen med att producera Helena Bergströms kommande film, men han har också flera egna projekt på gång.
– Jag kommer att filma igen i slutet av sommaren. Jag har tre projekt på gång och jag är inte helt säker ännu på vilket av dem det blir, men sannolikt blir det en film.
Man han är inte främmande för att fortsätta göra tv.
– Jag växte upp med televisionen och har en enorm respekt för mediet. I tv har du längre tid på dig att berätta en historia, och det gillar jag. Jag skulle aldrig vilja göra tolv entimmesavsnitt, den sortens serier intresserar mig inte, men jag kan absolut tänka mig att göra en trilogi eller som med Saknad, fyra delar. Eller varför inte en tv-film?

Läs mer: Hon lockades av karaktären

×