De två första avsnitten av Saknad, där Helena Berström spelar huvudrollen som poliskommissarie Maja Silver från polisens nationella operativa avdelning i Stockholm, har redan visats på utvalda biografer. – DSet har varit fantastiskt och alla gissar fel på vem den skyldige är, säger Helena Bergström och skrattar. Foto: C More

Hon lockades av karaktären

I nya kriminaldramat Saknad spelas huvudrollen som Maja Silver av Helena Bergström, och det var karaktären som lockade henne till projektet.
– Det jag älskade med Maja är att karaktären skulle ha kunnat vara skriven för en man, säger hon.

Fakta: Saknad är ett kriminaldrama i fyra delar efter manus av Peter Lindblom i regi av Colin Nutley. I rollerna ses Helena Bergström, Molly Nutley, Samuel Fröler, Julia Dufvenius, Johan Widerberg, Johan H:son Kjellgren, Mattias Nordkvist, Sharon Dyall, Anna Bjelkerud och Vanna Rosenberg med flera. Första avsnittet kan streamas på C More från och med nyårsdagen och kommer senare att visas även i TV4.

Kriminaldramat Saknad är C Mores första originalserie. Den har premiär i kanalen den 1 januari och kommer i höst att visas på TV4. Serien är den första Colin Nutley gör för tv på många år och utspelar sig i en småstad i det svenska bibelbältet.

När en utmärglad flicka hittas död och ytterligare en flicka försvinner sprider sig skräcken och oron i bygden. Det blir Maja Silver, som en gång lämnade sin man och dotter i staden för sitt arbetes skull men som nu återvänt hem för att försöka reparera sin trasiga relation till dottern, som får i uppgift att leda utredningen.

Trots allt hon gjort på film och tv under 30 års tid är det här första gången Helena Bergström spelar polis. Och hon tycker Maja Silver är en befriande roll att göra och en som har mycket gemensamt med Liza Marklunds huvudkaraktär, som Helena Bergström spelade i ett par filmer i början av 2000-talet.

– När jag gjorde Annika Bengtzon och den karaktären först kom i bokform var det väldigt ovanligt att man har en tjej som är taggig och som får driva en historia. Där var det så att hon fick peka med hela handen och be folk dra åt helvete – man fick ta i från tårna för att folk skulle lyssna. Nu är det 2016 och det har kommit många tjejer som driver en historia, men väldigt ofta har de någon form av tillägg, att de är bipolära eller har någon bokstavskombination. Det är som att vi tjejer måste ha ett tillägg på något vis, medan killarna bara får var lite allmänt deppiga och ha en taskig relation till sina barn, men man tycker ändå att de är bra för att de är duktiga på det de gör, säger hon.

Hon utvecklar sitt resonemang genom att hänvisa till en av de första scenerna i serien: Maja är tillbaka i småstaden och möter sin dotter för första gången på länge. Då ringer hennes telefon.
– Då tänker man, snälla Maja, svara inte! För det är tydligt att jobbet har gått före väldigt mycket. Och så svarar hon ändå och jag älskar det. Maja är en karaktär som hade kunnat vara skriven för en man. Och där känner jag att vi tar ett steg framåt i crimevärlden, säger hon.

Rollen som Maja Silvers dotter görs av Helenas egen dotter, Molly Nutley.
– Det är fantastiskt att spela mot henne. Hon har något som är så extremt skört och nästan lite hudlöst, samtidigt som hon är stark. Drömmen är att en dag på regissera henne också, säger Helena Bergström.

Hon är annars just nu i full färd med att förbereda sin nästa långfilm, Vilken cirkus. Inspelningen börjar i januari och bygger på en historia och manus hon skrivit själv och utspelas i cirkusmiljö.
– Det är en kärlekshistoria som är sprungen ur mig och handlar om en ung kille, han är lite drygt 20 år, som går igenom en sorgeprocess och kommer ut på andra sidan. Att denna historia jag burit i huvudet nu får liv känns fantastiskt, säger hon.

Vad gäller Saknad finns i nuläget ingen fortsättning planerad, men möjligheten finns, om den tas emot väl.
– Jag spelar gärna Maja igen. Jag tyckte väldigt mycket om henne, säger Helena Bergström.

Läs mer: ”Som en bil som smashar – i slow motion”

Fakta: Saknad är ett kriminaldrama i fyra delar efter manus av Peter Lindblom i regi av Colin Nutley. I rollerna ses Helena Bergström, Molly Nutley, Samuel Fröler, Julia Dufvenius, Johan Widerberg, Johan H:son Kjellgren, Mattias Nordkvist, Sharon Dyall, Anna Bjelkerud och Vanna Rosenberg med flera. Första avsnittet kan streamas på C More från och med nyårsdagen och kommer senare att visas även i TV4.

×