Lena Rydén och Priscilla Vioena Davis är två av deltagarna i en av de verkstäder som har blivit verklighet med projektet Kulturverkstäderna på Österlen. FOTO: PERNILLA NIELSEN NEGRÉN
Jafar Abdulwahab är georgrafiläraren som för 13 månader sedan flydde krigets Syrien till Sverige. Att delta i kulturprojektet har varit ett sätt för honom att träffa nya människor, prata mer svenska och inte minst få tiden att gå och för ett tag släppa tankarna på alla anhöriga han förlorat i kriget.
Det är halvtid för kulturverkstan Berätta i ord och bil. Lena Rydén, Priscilla Vioena Davis samt Jafar Abdullahab är deltagare och Ingrid Astbo en av verkstadsledarna.
Gunnel Ottersten tillsammans med vännen Anna Lindberg tog initiativet till Kulturverkstäderna på Österlen.
Att arbeta med händerna gör det enklare att föra ett samtal. Utifrån den idén har kreativa verkstäder i Ystad, Tomelilla och Simrishamn förverkligats. Priscilla Vioena Davis och Lena Rydén, Jafar Abdulwahab är två av deltagarna i en av de verkstäderna som Ingrid Astbo lett på Konstmuseet i Ystad.
Lena Rydén och Priscilla Voena Davis är två av deltagarna.

Kreativitet och nya möten

SYDOST Redan vid halvtid har integrationsprojektet Kulturverkstäder på Österlen blivit en framgång.
– Vi hade hundra deltagare som målsättning och vi är redan uppe i 80, konstaterar Gunnel Ottersten, en av initiativtagarna och projektledare för satsningen på flera orter över hela Österlen.

Det började som en idé om att skapa möten mellan människor som bott i Sverige länge och de som precis anlänt. Starten blev ett antal berättarverkstäder som sedan togs vidare in i skapandet med bland annat måleri, skulptur och diktskrivning.
– Vi tycker det är lättare att prata om man samtidigt gör något med händerna. Mötena får helt enkelt ske medan vi göra saker tillsammans, säger Gunnel Ottersten från Borrby
Tillsammans med vännen Anna Lindberg tog hon initiativet till integrationsprojektet som för tre månader sedan verkställdes – Kulturverkstäder på Österlen.

Den första terminen av två har nu avverkats och det med ekonomiskt stöd av Postkodlotteriets kulturfond där projektet i somras fick besked om att det tilldelats 1,5 miljoner kronor för att förverkliga idén.
På Ystads konstmuseum har en av verkstäderna, Berätta i ord och bild, precis avslutats under Marianne Celander och Ingrid Astbo ledning. De är forna kollegor på Österportsgymnasiet där de undervisat i svenska respektive bild.

– För mig har det varit ett sätt att möta nya människor, träna på svensk, Jag har haft mycket tid i väntan på besked om uppehållstillstånd, konstaterar Jafar Abdulwahab, som bor på mottagningsanläggningen i Köpingebro med sin fru och två barn.
Efter 13 månader i Ystad fick familjen nyligen det efterlängtade beskedet om uppehållstillstånd i Sverige.
– Men jag kan inte riktigt jubla över beskedet när jag tänker på vad som händer i Syrien och min hemstad Aleppo, förklarar Jafar Abdulwahab lite ursäktande och berättar att han nu kan räkna till minst 23 nära vänner och anhöriga som han förlorat i kriget.
– Att komma hit har varit ett bra sätt att glömma alla problem. Jag har längtat till varje torsdag, berättar han och kursledare Ingrid Astbo konstaterar enkelt:
– Det är ju precis så vi önskade att det skulle vara.

Även Pricilla Voena Davis, som kom till Borrby från Pakistan för fyra år sedan, var det via Facebook som Jafar Abdulwahab fick nya om projektet. Han berättar att han alltid haft ett intresse för att måla och skapa. Men han berättar att han som geografilärare i hemlandet Syrien inte fick tid att måla.
Även Pricilla Voena Davis arbetade som lärare i sitt hemland, ett yrke hon använt sig av som en av lärarna som undervisat i svenska på ankomstboenden i området. Nu har hon fått upp ögonen för konsten och båda två kommer att fortsätta som deltagare när projektet efter vintervila återupptas i februari igen.

Förutom kreativitet är integration en annan hörnsten i projektet. Och här kommer deltagare som Lena Rydén in i bilden. Även hon lockades av den kreativa biten av projektet.
– Men jag tyckte också att det är ett roligt sätt att få vara en del av integrationen och träffa andra människor som jag inte annars hade gjort, säger Lena Rydén.
Hon berättar att hon uppskattat det prestigelösa i kursen, en av totalt tolv som arrangerats i Tomelilla och Simrishamns kommuner.

– Vi som har varit engagerade i Österlens stödförening som startade när de första nyanlända kom till Borrby vet att det är svårt att få kontinuitet och regelbundenhet när allt bygger på ideella krafter. Därför är det ekonomiska stödet oerhört värdefullt eftersom verkstadsledarna nu får betalt för sitt arbete liksom det fanns finansiering till material och lokalhyror, avslutar Gunnel Ottersten.

Dagens fråga

Tänker du rösta i riksdagsvalet?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
×