100 var inbjudna och hela 96 kom till informationen på Malmö högskola om det nya snabbspåret. Jonas Feldt berättade om förutsättningarna. Foto: Lennart Larsson
Deaa Alabed hoppas få nytta av sin juristutbildning i sitt nya land.
Svenskan är viktig i offentlig förvaltning så deltagarna fick avsluta dagen med ett språktest.

Snabbt spår ska leda fram till statligt jobb

MALMÖ I Syrien arbetade han som advokat. På tisdagen var Deaa Alabed en av nära hundra nyanlända samhällsvetare, jurister och ekonomer som informerades om ett snabbspår med utbildning mot jobb i statlig myndighet.

Han utbildade sig till jurist vid Damaskus universitet och hann sedan jobba som advokat i ett år.
– Sedan var jag tvungen att lämna Syrien på grund av kriget.
Nu har han varit i Sverige i drygt två år och hoppas få ett jobb där han kan använda sina juridiska kunskaper.
– Det är bra att man börjar använda oss som en resurs för landet och börjar använda den kompetens vi hade med oss, säger han om det snabbspår för bland annat nyanlända jurister som startar nästa år.

På tisdagen var det information om snabbspåret för nära 100 nyanlända på Malmö högskola, ett spår som i slutänden kanske kan leda till jobb för 20 av dem på myndigheter som arbetsförmedlingen, Migrationsverket eller försäkringskassan.
– Målgruppen för oss har varit nyanlända som varit i Sverige i högst tre år, som har ett yrke som det är brist på i Sverige och som befinner sig i någon form av insats på arbetsförmedlingen. Och det finns brist på handläggare inom statliga myndigheter, säger Rose-Marie Gudmundsson, branschstrateg på arbetsförmedlingen i Skåne.
De som går vidare från ett inledande test på kunskaperna i svenska fortsätter att under tolv veckor att förbereda sig för högskolestudier hos Folkuniversitetet och i april nästa år kommer 20 personer att börja studera på högskolan.
– Det är kurser som redan finns. Det är Det offentliga språket, förvaltningsrätt och den offentliga förvaltningsverksamheten och dess styrning, berättar Teresa Tomaševic, prefekt på institutionen för språkstudier på högskolan.

I september nästa år avslutas studierna och följs av praktikveckor på en statlig myndighet.
– Då är tanken att man ska vara så klar att man kan gå ut i ett jobb sen, säger Rose-Marie Gudmundsson.
Det finns fler snabbspår. I augusti och november startade två snabbspår för lärare med sammanlagt 80 deltagare. Kockar är en annan grupp där arbetsförmedlingen samarbetar med restaurangbranschen.
– Vi har också ett snabbspår för läkare och sjuksköterskor där vi jobbar med Region Skåne när det gäller praktikplatser.

Alla som var med på tisdagens information gillade dock inte upplägget för det nya snabbspåret. Juristerna Samer Al Adwi och Hakam Said, både från Syrien, tycker att det hade varit lättare att putsa på svenskan med en utökad praktik.
– Jag tror man behöver mer praktik än utbildning. Språket är nyckeln till samhället och det lär man sig bättre under en praktik, tror Samer Al Adwi.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×