STOCKHOLM 20161128 Priset för årets svenska skönlitterära bok "De polyglotta älskarna" av Lina Wolff vid måndagens prisuttdelning av Augustpriset i Stockholm. Foto Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20161128 Priset för årets svenska barn- och ungdomsbok gick till Ann-Helén Laestadius för boken "Tio över ett" vid måndagens prisuttdelning av Augustpriset i Stockholm. Foto Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20161128 Priset för årets svenska fackbok gick till Nina Burton för boken "Gutenberggalaxens nova" 2016 under måndagens prisuttdelning av Augustpriset i Stockholm. Anna Bråkenhielm delar ut priset. Foto Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20161128 Sigrid Nikka är vinnaren av Lilla Augustpriset 2016 som delas ut under måndagskvällen på Konserthuset i Stockholm. Nikkas bok heter "Då rallarrosen blommar". Foto Claudio Bresciani / TT

Augustpriset i skönlitteratur till Lina Wolff

Kultur Det blev två skånska författare bland pristagarna på Augustgalan i stockholm på måndag kväll. Lina Wolff från Hörby fick priset i skönlitteratur för De polyglotta älskarna och Sigrid Nikka från Höllviken tilldelades Lilla Augustpriset för texten "Då rallarrosen blommar".

Priset till årets svenska skönlitterära bok 2016 gick till ”De polyglotta älskarna” skriven av Lina Wolff från Hörby.
-Jag har inte heller förberett något tacktal, säger en märkbart röd Lina Wolff. När jag började skriva den här boken hade jag aldrig tänkt att de skulle kunna ta mig ända hit.

Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok gick till ungdomsboken Tio över ett av Ann-Hélen Laestadius som handlar om Maja som bor i Kiruna och inte kan sova för att hon är så orolig över att huset ska rasa ner i gruvhålet och över att behöva flytta.
Ann-Hélen Laestadius börjar med att tacka först på samiska och sedan på meänkieli och säger sedan:
– Jag är så otroligt glad och tacksam över det här priset. Den här boken är skriven rakt från hjärtat. Jag är så orolig över vad som håller på att hända i Kiruna. Jag minns oron från när jag växte upp. Då handlade det inte om att staden skulle flyttas men LKAB påverkar alltid livet där, då var man orolig att pappa skulle förlora jobbet.

Augustpriset för årets svenska fackbok 2016 gick till ”Gutenberggalaxens nova” av den svenska poeten och essäisten Nina Burton.
– Det här är underbart roligt för jag har skrivit en bok om böcker som bygger på hundratals böcker och visar hur viktiga böcker är, sade Nina Burton i sitt tacktal. Så  det här gör mig glad av så många skäl.

Lilla Augustpriset gick till Sigrid Nikka från Höllviken för texten ”Då rallarrosen blommar”.
– Jag skrev inget tacktal, det känns dumt nu men jag vill tacka min svensklärare Johanna Bill för utan henne hade jag inte stått här och jag vill tacka alla svensklärare jag haft och mamma och pappa för att de alltid satt böcker i händerna på mig, sade Sigrid Nikka bland annat i sitt tacktal.

Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen till nyutkomna Sverige-utgivna böcker sedan 1989.

×