”Flytta inte pojkarna till Vellinge”

TOMELILLA – Flytta inte de ensamkommande pojkarna i Ystad till Vellinge.
Det råder Cherié Oscarsdotter de pojkar som vill vara kvar på HVB-hemmet i Sövestad.
Hon är god man för en 15-årig afghansk pojke som hon anser far illa på ett HVB-hem i Vellinge kommun.

Cherié Oscarsson är orolig över pojkens hälsa. Den 14 september mejlade hon till socialförvaltningen i Vellinge: ”Pojken har gett upp. Har svåra magsmärtor och vårdcentralen hittar inget fysiskt fel.”
– Pojken är rädd, desperat och vilsen. Han vill bara ha lugn och ro och gå i skolan. Han har planer på att bli läkare, säger hon.
Cherié Oscarsson berättar att de svar hon har fått av Vellinge kommun är bland annat hon inte ska tala om hur de sköter mottagandet av ensamkommande ungdomar.
– De vill inte se min meritförteckning, säger hon.
Cherié Oscarsdotter är utbildad socionom som har arbetat med flyktingar ända sedan 1980-talet som flyktingssekreterare i Landskrona och byråassistent på Länsstyrelsen Skåne. De sista tio yrkesåren jobbade hon på kriminalvården med personutredningar. Som pensionär är hon god man för fem personer.

När Vellinge kommun tog tillbaka den afghanska pojken från ett jourhem i Tomelilla i maj hade Cherié Oscarsdotter inget emot det.
– Jag tänkte att det skulle vara bättre och lugnare för honom i Vellinge. I Tomelilla bodde han hos ett äldre par med två andra ensamkommande på vinden. Paret anklagade honom för det ena och det andra. Han blev också misshandlad på skolan, berättar hon.

Pojken hamnade på ett HVB-hem där alla boende är äldre än honom och ingen av dem talar hans språk pashto.
– Där finns inget att göra, det är en barack som ligger mitt ute på en åker vid en kyrkogård, påpekar Cherié Oscarsdotter.
– Där blev han misshandlad vid två tillfällen av äldre killar i somras. En av gärningsmännen bor fortfarande kvar på samma ställe. Det tycker pojkens advokat är anmärkningsvärt, berättar hon.
– Pojken har fått rådet att inte vara provocerande och att gå undan när någon vill slå honom.

Nu väjdar Cherié Oscarsdotter till Vellinge kommun att låta pojken flytta tillbaka till Tomelilla, men till det familjehem som pojken lärde känna när han bodde hos det äldre paret. Det är ett godkänt familjehem och där finns plats för honom.
– Jag ansökte skriftligt den 9 augusti att få pojken placerad på familjehemmet i Tomelilla, men ingenting har hänt, säger hon.

Eva Lundahl, placeringschef på Vellinge kommun, ger en annan bild. Hon förklarar:
– Jag kan inte uttala mig om detta ärendet med hänsyn till pojken. Det är inte säkert att han skulle gilla att vara med i tidningen. Om han vill flytta till ett familjehem så kan han göra en ansökan om det. Då kommer vi att göra en utredning för att se hur hans vårdbehov bäst kan tillgodoses. Det är pojkens behov som avgör. Vi har bifallit en hel del ansökningar om placering i familjehem. De behöver inte finnas i Vellinge kommun.
Pojken har ingen kontakt med sina föräldrar och släktingar i Afghanistan men Cherié Oscarsson ska i december efterlysa familjen med hjälp av Röda Korset.
– Så vitt jag vet är det bara mamman och systrarna som är i livet, så det blir svårt, för kvinnor registreras inte i Afghanistan, säger Cherié Oscarsson

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×