Zia Mohammadi, Mohammad Haidari och Nabi Haidari kämpar för att få stanna i Ystads kommun, där de har rotat sig. Foto: Claes Hall

Nu skärper Vellinge tvisten om pojkarna

YSTAD Vellinge kommun har överklagat till kammarrätten fem ensamkommande ungdomars inhibition till förvaltningsrätten. Ungdomarna vill att deras flytt från Ystad till Vellinge inte verkställs förrän deras överklagande har behandlats.

Läs mer: De vill stanna i kommunen

– Jag jobbar på heltid med detta, för ungdomarna befinner sig i ovisshet, säger Thomas Flink, gode man för två pojkar.
Det handlar om sju ensamkommande ungdomar som Vellinge kommun vill ta tillbaka. Fem av dem och deras tre gode män har överklagat till förvaltningsrätten för att få det prövat om Vellinges beslut om flytten har gått rätt till.

Pojkarna trivs på Västervångskolan och på HVB-hemmet i Sövestad, enligt Thomas Flink, som tillsammans med två andra gode män stöttar pojkarnas kamp att få vara kvar.
Förra veckan gjorde gode männen orosanmälningar till socialförvaltningen i Vellinge för att tre pojkar mår socialt och psykiskt dåligt av ovissheten. De är ledsna och har fått sömnsvårigheter.

Thomas Flink har tidigare berättat för Skånska Dagbladet att Vellinge kommun beslöt den 28 september att ta tillbaka ungdomarna den 10 oktober och i onsdags förra veckan fick ungdomarna beskedet. Och i fredags anlände Vellinges överklagande av inhibitionen till kammarrätten.
De gode männen är kritiska till att Vellinge kommun vill flytta ungdomarna utan att först ha dialog med de berörda. De påtalar att det måste ske enligt socialtjänstlagen.
Varför ungdomarna måste flytta mitt i en termin förklarar inte Eva Lundahl, placeringschef på Vellinge kommun, men hon anser att det snabba överklagandet är för pojkarnas bästa.

– Processen har pågått sedan i somras med utredning och pågående dialog med ungdomarna och deras gode män. Vi har fått intrycket av att ungdomarna inte har varit negativa till att flytta till Vellinge, förklarar Eva Lundahl.
– Vi ska prata med ungdomarna igen, troligtvis i dag, säger hon.
Detta förnekar Thomas Flink:
– Det har inte varit något samråd med gode männen eller pojkarna, i annat fall hade vi inte haft den här situationen.
De afghanska ungdomarna kom som ensamkommande till Ystads kommun i december. Vid den tidpunkten hade Vellinge inga platser lediga för dem.

– Det skrevs då att Vellinge dumpade ensamkommande ungdomar på andra kommuner, men nu har vi egna, nya HVB-hem att erbjuda dem och detta i Sveriges bästa skolkommun, säger Eva Lundahl.
Kammarrättens beslut om att medge prövningstillstånd för Vellinges överklagande kan komma redan den här veckan.

Nyhetsbrev

×