St Louis forward Magnus Pääjärvi i kamp om pucken med Washington Capitals back Matt Niskanen under en försäsongsmatch i Washington. Malmösonen Pääjärvi skrev inför den här säsongen på ett ettårskontrakt och har bra chans att kunna få sitt riktiga genombrott i NHL.Foto: Molly Riley/TT/arkiv

Nu öppnar sig den stora chansen i NHL

Malmö Magnus Pääjärvis moderklubb Malmö Redhawks har flirtat med ett kontrakt i ett par säsonger nu. Men även den här gången fick SHL-laget bita i det sura äpplet. Under sommaren skrev nämligen Pääjärvi på ett nytt 1-års kontrakt med St. Louis Blues. Enligt skåningen var NHL prioritet.

– Jag vill gärna kolla på förslagen innan jag bestämmer mig för ett kontrakt oavsett var det kommer ifrån. Mitt första alternativ har dock alltid varit att stanna i Nordamerika. Även om det bara är ett ettårskontrakt är jag nöjd med det. Det var precis vad jag önskade mig, säger Magnus Pääjärvi glatt.
St Louis har tappat en hel del rutin under uppehållet. Både David Backes, Troy Brouwer och Brian Elliott har lämnat klubben. Trots dessa tunga bortfall är förutsättningar de samma för ”nya” Blues och för Pääjärvi kanske en chans att slå sig in i laget på allvar.
– Visst, klubben har tappat en hel del tunga pjäser. Nu gäller det för mig och övriga grabbar att steppa upp ordentligt. Rent allmänt är laget fortfarande mycket stabila framåt, bakåt och mellan stolparna. Vår målsättning är den samma och det är att gå långt, mycket långt.

Just nämnde Elliott hade en tuff uppgift att övertyga coach Ken Hitchcock att han var lagets ”numero uno” i kassen. Unge Jake Allen har hela tiden varit en utmaning för Elliott så länge han var i klubben. Nu är Allen ensam herre på täppan, vilket Pääjärvi inte direkt ser som en nackdel.
– Allen har visat att han klarar av att bära första spaden. Både han och Elliott presterade förra säsongen. Nu är det upp till Allen att behålla spaden. Jag är övertygad om att vi har rätt man för jobbet. Skulle sedan Allen svikta eller ha en formsvacka är vår nye backup-keeper Carter Hutton (före detta Nashville Predators) en utmärkt andremålvakt. Det har han redan visat både på träningarna, på matcherna samt i sin förra klubb.

På tal om ditt eget före detta lag, Malmö Redhawks. Vad är det för gröt polarna hemma i Skåne har stoppat i sig för maken till inledning på SHL-säsongen får man leta efter?
– Ja, eller hur haha. Nä, alltså, visst är det imponerande att vinna de sju första matcherna på säsongen, men det är bara sju matcher vi snackar om nu. Det gäller att inte ta sig vatten över huvudet. Jag vill gärna vänta typ 25 matcher in på säsongen innan vi kan börja snacka om framgång. Först då kan Redhawks blicka framåt och skapa nya målsättningar.

Även om Pääjärvi är överraskad av att Redhawks inlett SHL förträffligt visste han att klubben inte skulle bli något bottenlag som i fjor då lagets målsättning från start var att klara nytt kontrakt.
– Redhawks har skaffat fina nyförvärv. Målvakterna håller hög klass. De ser mycket stabilt ut både defensivt och offensivt. Dessutom köper grabbarna tränaren Peter Anderssons system. Jag var ju själv hemma i Malmö och tränade med gänget i somras och det var stenhård satsning från start. Jag var imponerad av hur intensivt det var på deras träningar och det kommer jag att ha stor nytta av under säsongen i St Louis.

×