Krönika: Pittsburgh kan försvara bucklan

Sommaruppehållet är äntligen slut och det är åter igen dags att snacka gummitrissa.
Innan vi tar oss en titt på vad säsong 2016-2017 har att erbjuda låt oss blicka tillbaka till uppehållet som inleddes med ett episkt byte mellan Montreal och Nashville. En äkta hockeytrejd. Ett affär som gjorde båda lagen bättre.
Nashville behövde bli snabbare och fick det i dynamiska yrvädret, playmakern P.K. Subban. Montreal behövde en erfaren back som är kapabel att spela nära 30 minuter per match samtidigt som den samme inte blir av med pucken vid blå linjen stup i kvarten. De fick det i hårdskjutande Shea Weber.
Nashville finns i väst medan Montreal håller till i öst. Båda konferenserna är mer eller mindre jämnstarka, vilket inte varit fallet under mer än ett halvt decennium. Väst har haft de starkaste lagen och även vunnit bucklan fem säsonger på raken. Tronskifte skedde i våras när Pittsburgh lade beslag på den åtråvärda pokalen.

Eastern Conference: Pittsburgh var hetast under andra halvan av förra säsongen och fortsatte på den vägen igenom hela slutspelet. Coach Mike Sullivan har införlivat struktur i pingvinernas spel och har i Matt Murray äntligen fått tillgång till en keeper som kan spika igen. Addera världens bästa spelare Sidney Crosby till ekvationen. Så länge ”Sid the Kid” är hungrig på framgångar kommer Pittsburgh att bli att räkna med. De kan mycket väl bli första laget att försvara bucklan sedan Detroit 1998.
Tampa Bay har djup och ligans mest kompletta uppställning. Stabila både framåt, bakåt och mellan stolparna. En het kandidat att ro hem rubbet.
Florida har alla möjligheter att vinna sin division, men har inte samma djup som ärkerivalen Tampa Bay har till sitt förfogande.
Montreal går så långt som Carey Price kan bära dem på sina axlar. Utan sin fenomenale målvakt är kanadensarna mediokra även med Shea Weber.
Washington lyckades inte mycket bättre ifjor trots att de var överlägsna i grundserien. Offensiven är det inget fel på, men alla som begriper något vet att det är defensiven som vinner mästerskap.
Se upp för ”Philly Fly”. Om deras drafts och trejds på senare år inte betalar av sig den här säsongen så lär det göra det under nästkommande.

Western Conference: Det är mycket hype om Nashville. Countrypojkarna överraskade alla i slutspelet i våras. Klubben har ligans bästa defensiv anfört av Roman Josi. Nykomlingen P.K. Subban lär bli ett förträffligt komplement med sina offensiva egenskaper. Även om målskyttet hackar med jämna mellanrum måste Pekka Rinne bli mer stabil mellan stolparna.
St Louis har tappat många tunga pjäser och en hel del slutspelsrutin. Blues behöver dock bli yngre och kvickare. Problembarnet Nail Yakupov kan fylla en sådan lucka med sin talang och fart.
Anaheim har kapacitet att ro hem rubbet. Inget nytt där. Lagets nyckelspelare måste dock visa framfötterna i slutspelet.
L.A. kan inte leva på gamla meriter. GM Dean Lombardi var nästan helgonförklarad för sina förträffliga investeringar. Allt startade med Mike Richards-trejden. Sen rullade det på av bara farten och klubben belönades med två välförtjänta bucklor. Allt slutade med Mike Richards också. Sedan den dagen Lombardi gjorde misstaget att förnya kanadensarnas kontrakt har det sakta men säkert gått utför. ”Kungarna” lär missa slutspelet. Inget varar för evigt.
San Jose har i stort samma lag som förra säsongen och jag ser inget som talar emot en ny finalplats för ”hajarna”.
Chicago har åter tvingats dumpa spelare på grund av lönetaket. Lagens kärna är intakt och ”svarthökarna” lär få skutan på rätt köl.
Dallas lär inte överraska någon, men har skador på nyckelspelare inför säsongen. Men hellre en skada tidigt än sent.

×