Just nu arbetar regissören och producenten Inger Molin och klipparen Pål Callmert hårt i klipprummet med sitt dokumentärfilmsprojekt Fotboll i nöd och lust. Foto: Gunilla Wedding
Inger Molin, regissör och producent och Pål Callmert klippare till dokumentär om FC Rosengård.
Fotboll i lust. Bild ur dokumentären
Fotboll i nöd. bild ur dokumentären

Film om Rosengård i nöd och lust

Fotboll Fotboll i nöd och lust. Det är arbetsnamnet på den tv-dokumentär och eventuella långfilm om FC Rosengård och villkoren inom damfotbollen som regissören och producenten Inger Molin och klipparen Pål Callmer just nu färdigställer. I vår blir det premiär i SVT.

Fotboll i nöd och lust är reklamfilmaren Inger Molins första dokumentär och den föddes egentligen ur FC Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbes frustration över villkoren inom damfotbollen.
– Jag åt lunch med honom i början av 2015 och då var han så oerhört upprörd över hur UEFA (Union of European Football Associations) fördelar pengar till herr- respektive damlag i samband med Champions League, förklarar Inger Molin när vi träffas i filmbolaget King Edwards lokaler där dokumentären just nu har nått klippstadiet.

99,8 procent av de pengar UEFA fördelar för omkostnade, resor och även i vinstpengar i samband med Champions League går till herrlagen. Resterande 0,2 procent går till damlagen. Detta gjorde Klas Tjebbes upprörd och det var en ilska som smittade av sig på Inger Molin.
– Senare på dagen gjorde jag ett jobb med en kollega, en tv-fotograf som heter Bill Watts, som har arbetat mycket med tv-dokumentärer. Han lyssnade tålmodigt på min upprörda utläggning och sa att det här låter faktiskt som en tv-dokumentär. Ett par dagar senare ringde han upp mig och sa att han tänkt mer och om jag hade möjlighet att få access till Rosengårds damlag så är det här jättespännande att följa – ett damlag på topp som ändå sliter med de här frågorna, det kan finnas en historia här.

Inger Molin var inte svår att övertala och genom kontakten med Klas Tjebbes fick hon och Bill Watts möjlighet att följa FC Rosengård med kamera.
– Vi insåg snabbt att det här var en klubb med många spännande karaktärer och att det var oerhört intressant att titta in bakom kulisserna. Annars har man bara bilderna från Sportspegeln, men vad händer när tv-kamerorna slocknar?
Under perioden som Inger Molin och Bill Watts filmade bestämde sig också landslags- och Rosengård-stjärnan Therese Sjögran för att avsluta sin aktiva fotbollskarriär för att bli klubbens sportdirektör. Hon och Klas Tjebbes blev därmed filmens nyckelfigurer.

Under ett och ett halvt år har Inger Molin och Bill Watts följt FC Rosengård på träningar, matcher, resor och i vardagsarbetet.
– Filmens arbetstitel är Fotboll i nöd och lust och den stärks ju mer vi jobbar. Det är slit och elände och kan vara bittra förluster och så kampen om ekonomin. Men lusten är samtidigt drivkraften. De älskar verkligen fotboll och det häftiga är att de verkligen jobbar ihop som ett gäng, att gruppen är starkare än individen.
– Och så vill vi gärna ha med det stora arbetsmarknadsprojekt, Boost, som Rosengård driver där man de under de senaste tre åren fixat fast sysselsättning för 970 personer. Klubbens vilja och ansvar att vara samhällsbyggare känns angelägen att föra fram.

Fotboll i nöd och lust gör King Edward i samarbete med bland andra Sveriges Television och den ska visas i SVT någon gång under våren 2017.
– Vi har sagt att den ska vara klar senast 1 maj 2017 men sedan har jag själv en press i att jag vill att den ska ut innan nästa kvartsfinal i Champions League, förklarar Inger Molin. Vi ska ägna hösten åt klippjobb och kompletterande inspelningar. Dokumentären för SVT blir knappt en timme lång men det blir troligen också en längre version av filmen.
– Jag misstänker att det blir så. Dels har vi mycket material och så finns det andra forum att visa i än tv. Kanske på festivaler eller andra sammanhang där där de här frågor diskuteras.
Och det är heller inte omöjligt att det blir fler dokumentärer i framtiden för Inger Molin.
– Det är verkligen spännande även om det är en helt annan typ av produktion än vad vi är vana vid, att det är så utsträckt över tid, säger hon. Men dokumentärer är filmer som handlar om något man brinner för, så dyker det upp något annat jag blir lika involverad i och har möjlighet att få access till så är det inte omöjligt.

Fotnot: Strax efter att denna intervju gjordes kom besked om att Klas Tjebbes slutar som klubbdirektör för FC Rosengård men fortsätter på posten tills klubben hittat en ersättare.

Läs mer: FC Rosengård svenska cupmästare
Läs mer: FC Rosengård klubbchef slutar
Läs mer: FC Rosengård satsar på cykling redan i höst

×