SD ville stoppa prideflaggan

höör Ska regnbågsflaggan hissas varje dag eller inte alls? Det var två åsikter som ventilerades när kommunfullmäktige i onsdags kväll antog en flaggpolicy.

Med flaggreglementet som infördes i onsdags kväll ska det bli tydligare varför den svenska flaggan, EU-flaggan och regnsbågsflaggan viftar i vinden.

Höörs kommuns officiella flaggstänger finns vid kommunhuset, Nya Torg och polishuset. I det nya reglementet särskiljs allmänna och särskilda flaggdagar.
Bland de allmänna finns nationaldagen, kungaparets namnsdagar och födelsedagar men också FN-dagen, Pingstdagen och Nobeldagen med flera.
Höörs kommunfullmäktige beslöt på onsdagskvällen också att införa ett antal särskilda flaggdagar.

Dessa blev internationella kvinnodagen (8 maj), Europadagen (9 maj), internationella dagen mot homofobi och transfobi (17 maj), och veterandagen (29 maj). I kommunstyrelsen inför beslutet i kommunfullmäktige lade man också till flaggning för barnkonventionens dag (17 oktober) och flaggning av regnbågsflaggan under veckan som Malmö Pride pågår.

Sverigedemokraterna yrkade avslag mot att hissa prideflaggan.
– Där uppstår en problematik om vilken mer flagga som i så fall ska hissas. Med prideflaggan tror jag inte budskapet är helt tydligt. Sexuell läggning är var och ens privatsak och inget som kommunen ska lägga sig i, sade Stefan Lilienberg (SD).

Han fick mothugg från flera håll.
– Det låter ju bra att sexualitet är en privatsak. För mig framstår det som märkligt att lägga en egen tolkning i prideflaggan. Det är ungefär som att säga att alla är lika mycket värda så länge det inte stör mig, replikerade Miljöpartiets Fredrik Hanell.
– Det här visar mer vad SD står för än att det är en fråga om flaggning. Är man okunnig om vad prideflaggan står för finns det skäl att flagga, sade Anders Magnhagen (S).

Stefan Lilienberg kände sig påhoppad av resonemangen.
– Ni hoppar på mig som att jag skulle ha en konstig åsikt, som att jag skulle vara homofob. Det är flera som känner en tveksamhet för pride och då är det inget som kommunen ska lägga sig i, sade han.

Liberalernas Mikael Sparrhult tyckte tvärtemot att Höörs kommun inte behövde välja ett visst prideevenemang.
– Man skulle kunna flagga regnbågsflaggan under alla dagar istället, sade han.
Björn Andreasson (M) avslutade debatten och berättade att han tidigare deltagit i sin första prideparad och då blivit hotad till livet.
– Detta för att människor älskar andra människor, sade han.

Efter debatten antog fullmäktige den nya flaggpolicyn utan att votering begärdes.

Dagens fråga

Var det rätt land som vann VM i fotboll?

Loading ... Loading ...
×