Den turnerande teatergruppen tillhör inte museets personal. Foto: Ludvig Thunman / TT

Vikingagrupp anmäler ”slav”

Höllviken Tidigare i sommar blev en kvinnlig besökare på Fotevikens Museum såld som slav av en teatergrupp, enligt kvinnans utsago var det ofrivilligt.
Kvinnan polisanmälde gruppen och händelsen fick stort genomslag i media. Nu har gruppen gjort en motanmälan mot kvinnan.

– Det har kommit in en motanmälan om falsk tillvitelse, säger Trelleborgs kommissarie Magnus Nilsson till Skånska Dagbladet.
Enligt Magnus Nilsson menar gruppen att händelsen inte gått till så som kvinnan påstått. Gruppen har till sin anmälan också bifogat en film.
Kvinnan besökte Foteviken i början av juli. Hon gick runt på friluftsmuseet när teatersällskapet Nordic International Slave Trade Company plötsligt övermannade henne.
De tog med henne till museets utomhustorg och inför museets besökare arrangerade de en fiktiv slavförsäljning med kvinnan i centrum.

Efter detta polisanmälde kvinnan teatergruppen. Kvinnan intervjuades i efterhand av Sydsvenskan, och menade då att hon känt sig utsatt, förnedrad och mått dåligt av händelsen.
Teatersällskapet, som brukar genomföra liknande aktioner på olika marknader, menade att de alltid frågar personerna de fångar in om de vill delta och att ingenting tytt på att kvinnan inte ville vara med.
Händelsen briserade i media och även exempelvis Aftonbladet, Dagens Nyheter och SVT rapporterade om det inträffade.

I tisdags, den 26 juli, gjorde teatersällskapet en motanmälan.
Motanmälan gäller alltså falsk tillvitelse, ett brott man gör sig skyldig till om man sanningslöst beskyller någon annan för brott.
– De menar att händelsen inte gått till på det sätt som målats ut, och de känner sig felaktigt utpekade för ett brott de menar att de inte begått, säger Magnus Nilsson om teatergruppen.

Polisens utredning av händelseförloppet ligger för tillfället i lä och det kommer att dröja ett tag innan man går vidare med såväl kvinnans som gruppens respektive anmälningar.
– Vi låter hela utredningen ligga. Vi har säkrat det vi har kunnat vid det här laget och kommer att höra de inblandade. Men det är inget vi kommer att jobba med i augusti kan jag tänka mig, för nu är det fokus på annan brottslighet, funderar Magnus Nilsson.

Han förklarar vidare att det enda polisen hinner undersöka under sommaren är grov brottslighet och ungdomsbrottslighet.
– Men vi kommer att utreda detta också.
Magnus Nilsson spår att nästa steg kommer att tas framåt september-oktober.
Därmed kan Magnus Nilsson just nu inte uttala sig mer om ärendet. Han har dock generella tankar kring falsk tillvitelse.
– Det är ett brott, men det är ganska sällan folk blir dömda för det.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×