Som en Twilight för vuxna läsare

Recension/litteratur

BOK
Blodtörst
Författare: Johannes Nilsson
Förlag: CL(P) Works

Det framstår till en början som en klassisk deckare. En serie mord. En ung och hungrig reporter, en luttrad poliskälla och en inte ont anande kvinna som dras in i historien. Under alltihop en misstänkt konspiration. I bakgrunden en antydd samhällskritik.
Ryktet går att en seriemördare härjar i Stockholm, på jakt efter vita heterosexuella cis-män. Reportern Karzan ser sin chans att gå från frilansare till journalistiskt stjärnskott och fast anställning. Han ger sig på att hitta ett samband mellan morden, ett samband som naturligtvis visar sig gå djupare än vad han först anade.
Genusstudenten Nina ser sitt intersektionella blogginlägg om rapporteringen kring morden bli en virtuell hype. Från ingenstans får hon en inträdesbiljett till Aftonbladets kultursida. Snart visar det sig vara mer än en lycklig slump. En konspiration med spår till läkemedelsföretag, polisen och den svenska mediaeliten börjar uppenbara sig.

Vartefter berättelsen i Blodtörst går vidare lämnar den deckargenren och går över allt mer i fantasy. Med tydligt utgångspunkt i konspirationsteorier formulerade av nättroll och i diverse Flashbacktrådar skriver Johannes Nilsson en övernaturlig myt om vilka som ”egentligen” styr och ställer i media-sverige.
Konspirationerna om olika framstående samhällsgrupper är uppskruvade till en övernaturlig extrem. Det är i sig ett kul grepp, men med fel författare kunde det ha blivit ett trött och tendentiöst sätt att föra fram en analys. Nilsson verkar istället ha varit ute efter att skriva en spännande historia.

Och han lyckas. Spänningen hålls uppe boken igenom, utan uttråkande transportsträckor. Den absurda konspirationen hindrar inte att det finns ett visst allvar i kritiken mot en klickhetsande mediabransch och svensk samtidspolitik, men även en läsare som är ointresserad av satir får sitt.
Historien bär sig själv och känns skriven av en författare som haft kul när han skrev. Samhällskritiken kommer på köpet.

Övernaturliga inslag, en driven historia och en smygande sexuell spänning gör Blodtörst till något av en Twilight för vuxna. Till skillnad från Twilight är den dock välskriven.
Nilsson skriver rakt och enkelt, med lite slängig stil och tydligt eget tonfall. Inte minst är det imponerande att han faktiskt lyckas skriva bra sexscener, en genre som annars är ökänd för att inte erbjuda något annat än sekundärskam och rop efter en redaktör.

Personporträtten är kanske lite platta, men det här är inte en bok som utger sig för att göra några psykologiska djupdykningar. Huvudpersonerna Karzan och Nina fyller snarare funktioner som typer och projektionsytor för Nilssons spaningar. Att de känns lite stereotypa hindrar inte att de, liksom resten av karaktärerna, känns trovärdiga.

För den som vill är Blodtörst en kritik mot ett debattklimat präglat av demonisering och positionering tagna till enorma proportioner, ett absurt samtidsporträtt.
För den som tycker det låter tråkigt erbjuder den något medryckande att läsa i hängmattan. Det är en rolig kombination att se.

BOK
Blodtörst
Författare: Johannes Nilsson
Förlag: CL(P) Works

×