Bertil Björck visar upp ett kulsprutevärn för 25 hugade lyssnare. Från kulsprutevärn kunde man skjuta upp till cirka en kilometer långt. Foto: Sara Kring
Ingemar Johansson tittar på ett före detta tankhinder som skulle förhindra tysk invasion.
Draktänder – så kallades de gjutna hinder som syns på bilden, vilka tillsammans med granitblock bildade spärrlinjer.

Calluna blåser nytt liv i öde militärstråk

Höllviken Kulturföreningen Calluna började hålla guidade turer längs Skånelinjen vid Falsterbokanalen 2014.
Nu, ett par år senare, blir turerna fortfarande fullbokade av historieintressenter och föreningen bakom idén har 670 medlemmar.

– Det började med att vi fick reda på att värnen skulle plomberas. Då fick vi idén att göra något av det här. Så nu visar vi ett kulsprutevärn och två skyddsrum, säger Ingemar Johansson när han står utmed Falsterbokanalen mitt bland rester från en svunnen tid.
Ingemar Johansson är ordförande i Calluna, en ideell kulturförening som funnits i 20 år.
Calluna betyder ”ljung” på latin, och namnvalet är inspirerat av området föreningen verkar inom.

– Vi är lokala på så sätt att vi skriver om allt från Stenbocksvägen i Höllviken ner till Skanör-Falsterbo. Vi beskriver historien som har funnits här nere, från 1927 och framåt, fortsätter Ingemar Johansson.
Föreningen har bland annat gett ut 17 böcker, delat ut 275 000 kronor i stipendier och gåvor, och sedan ett par år tillbaka tar de alltså tillvara på en del av det militärhistoriska arvet längs Skånelinjen, även kallad Per-Albinlinjen.
Befästningslinjen var tänkt att hindra fienden från att ta sig i land, och längs linjen byggdes olika sorters skydd samt värn från vilka det gick att anfalla inkräktare.
De flesta värn har plomberats och stängts igen, men Calluna, Vellinge kommun och Fortifikationsförvaltningen håller nu tre värn öppna, och det är dessa som visas upp. En person från Calluna är ensamt guideansvarig.
– Det är bara Bertil som tagit det på sig. Och han gör det så bra, betonar Ingemar Johansson.
Bertil, som bär efternamnet Björck, har egen erfarenhet av det militära.
– Jag har varit ett antal år inom försvaret och är mycket intresserad, förklarar den entusiastiske guiden under en kort paus från onsdagens pass.
Calluna har egentligen guidade turer i området längs Falsterbokanalen var tredje lördag till ungefär mitten av september, men på grund av olika omständigheter var en av dessa flyttad till onsdagen denna vecka.

Se ett tidigare webbtv-klipp från bunkrarna:


 
Varje tur sker till fots och har plats för 25 intressenter, maxantalet är satt med hänsyn till att alla som vill ska hinna gå in i de värn som visas. En av de som var med under onsdagen var lokalinvånaren Kajsa Lagerholm.
– Jag har bott här nere i hela mitt liv. Man får passa på när det hålls visning, det är intressant. Min pappa var dessutom med och byggde de här värnen.
Hon var inte den enda som uppskattade turen, från den fullsatta åskådarskaran hördes flera nöjda kommentarer – till exempel att turen var mycket intressant och väldigt trevlig.
Man behöver inte vara medlem i Calluna för att gå på turerna. Den som vill följa med kan hitta mer information via exempelvis Vellinge kommun eller föreningen själv, vars hemsida är påljungen.nu.
Enligt Ingemar Johansson finns det höga förhoppningar om att det omtyckta evenemanget ska återvända flera gånger i framtiden.
– Vi har fått löfte om att så länge vi orkar och det finns intresse. så ska vi få göra de här guidningarna.

Nyhetsbrev

×