Karin Westeman och Elin Andersson visar några av de böcker för unga på olika språk som finns på biblioteket.

Träffa nyanlända på Hänget

LUND När några unga Lundabor hörde av sig till Stadsbiblioteket i Lund startades en mötesplats för dem som vill träffa nya kompisar och lära sig svenska. Det var ett lyckat grepp.

– Vi har haft många trevliga stunder, bland annat när vi har spelat spel och schack, gjort collage och charader och fikat.
– Även om vi inte alltid kan prata med varandra, har vi kommunicerat på andra sätt och när vi kommer in på fotboll, MFF och Zlatan hänger alla med, säger Elin Andersson, bibliotekarie för barn och unga.
På måndagskvällen var det sista ”Hänget” för säsongen, men då var det tomt på deltagare. Verksamheten startade redan i april vid påsk.

– De flesta ungdomar sysslar säkert med annat på sommarlovet. Men under våren och försommaren har det kommit mellan fem och sex personer varje gång, berättar Karin Westeman, som är bibliotekarie för vuxna.
Klara Persson är en av de ungdomar som tog initiativet till Hänget, för att kunna lära känna nya människor.
– Vi läste om alla asylsökande som kom till Sverige och kände att vi ville göra något för att få dem att känna sig välkomna. Därför var det kul att biblioteket tog våra tankar till sig, menar Klara Persson.
Hon och hennes kompisar är några av dem som regelbundet har kommit till biblioteket för att träffa nyanlända unga mellan 13 och 25 år på träffpunkten.

”Hänget” är en del i Stadsbibliotekets satsning på ”mångspråk”. Bland annat åker bokbussen ut till de olika boendena för ensamkommande och varje vecka har man språkkafé.
– Vi har också planer på att själva åka ut och ha hänget på olika boenden. Dessutom söker vi samarbete med olika kulturföreningar. Vi testar och provar oss fram, säger Karin Westeman.
Den 29 augusti startar Hänget igen på Stadsbiblioteket mellan klockan 17 och 18.
Under hösten är träffpunkten öppen för alla två måndagskvällar i månaden: 12 och 26 september, 10 och 24 oktober och framåt till december.

Dagens fråga

Följer du fotbolls-VM?

Loading ... Loading ...
×