472 nya flyktingar på väg till Eslöv

eslöv Migrationsverket planerar för två anläggningar med plats för totalt 472 flyktingar någonstans i Eslövs kommun. Var är hemligt, inte ens kommunledningen får veta.

Eslövs kommun fick en första information i torsdags förra veckan när kommundirektör Eva Hallberg var i kontakt med Migrationsverket.
Verket meddelade då att man har för avsikt att teckna avtal med två tillfälliga asylboenden någonstans inom Eslövs kommungräns. Totalt uppges det röra sig om 472 platser.
Var boendena ska ligga är hemligt. Inte ens kommunen får veta – vilket försvårar planeringen.
– Det tycker jag är problematiskt. Kommunen har ett stort ansvar för att ordna ett bra mottagande och då måste vi kunna förbereda våra verksamheter. Vi behöver även veta till exempel vilka det är som kommer, om det är barnfamiljer eller andra grupper, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S).

Redan i september är det tänkt att boendena ska öppna. Dock brukar inte alla platser fyllas direkt från start.
För de berörda skolorna kan det bli en tuff terminstart. De får bara några sommarlovsveckor på sig att ordna med eventuella extralokaler, extrapersonal och andra nödvändiga anpassningar.

Har Eslövs kommun kapacitet för att ta emot så här många flyktingar med så kort varsel?
– Inte i dag. Vi har ingen överkapacitet i skolorna. Men en kommun kan inte stoppa Migrationsverkets upphandlingar. Vi har ansvar för att ordna de lagstadgade verksamheterna, säger Johan Andersson.
Bakgrunden är den stora ramavtalsupphandling som Migrationsverket genomförde i mars, med syfte att hitta 80 000 nya platser i landet.
Inom en vecka ska avtal skrivas med de olika anbudsgivarna, och efter det väntas Eslövs kommun få veta mer i detalj vad Migrationsverket tänker sig.

Skånskan har tidigare rapporterat om ett Malmöföretag som planerar för ett asylboende i en kontorsbyggnad på gamla Åkermansområdet, med cirka 160 platser. Detta skulle kunna vara en av de två anläggningar som Migrationsverket avser.
– Vi misstänker det, eftersom företaget lämnat in en bygglovsansökan, säger Johan Andersson.

Läs mer: Bullerrisk stoppar stort flyktingboende

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×