Kritik mot att bara M-politiker bjuds in

vellinge När Vellinge kommun bjuder in till Öppet hus med politiker i Heta stolen är det bara Moderaterna som är representerade.
Företrädare från både Socialdemokraterna och Nya listan har reagerat och undrar varför de och övriga partier lämnas utanför.

På lördag arrangerar Vellinge kommun Öppet hus i kommunhuset. På vellinge.se finns en utförlig beskrivning av vad som ska hända under dagen. Det bjuds på ansiktsmålning, finns möjlighet att få mera information om bygglov och det visas bildspel om pågående byggprojekt. Allmänheten kan lyssna på föredrag om Vellinges väg till bästa skolkommun och hur Skanörs hamn ska bli vackrare. Klockan 14.30 heter programpunkten Heta stolen – ställ frågor till dina politiker. Frågorna besvaras av kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler, Anna Mannfalk, Ola Freij, Hans Cedergren och Gustav Schyllert. Alla har förtroendeuppdrag för Moderaterna.
En aktiv socialdemokrat som Skånska Dagbladet pratat med har svårt att förstå hur man resonerat när deltagarna i Heta stolen satts ihop.
– Vore det inte lämpligt att bjuda in representanter från alla partier som sitter med i kommunfullmäktige? Moderaterna har en stor andel av väljarna men långtifrån alla.
– Jag tycker att det här är en skandal och för mig handlar det främst om demokrati. Ska inte kommuninvånarna kunna ställa frågor till politiker från mer än ett parti? frågar sig personen som är aktiv i Socaldemorkaterna men som vill vara anonym.
Personen påpekar också att Vellinge kommun arbetat mycket med att få bort stämpeln som en kommun som bedriver översitteri och maktmissbruk. Genom det här arrangemanget tycker han knappast att man lever upp till den målsättningen.
Kommunikationschef Mats Adolfsson i Vellinge kommun förklarar att det är nämndsordföranden som sitter i Heta stolen. Undantaget är Hans Cedergren som ersätter Christer Mars som representant för nämnden för gemensam medborgarservice.
– Det är så det är upplagt. Allmänheten får även möjlighet att träffa ledande tjänstemän. Det här arbetet ingår i vår medborgardialog. Allmänheten ska ges möjlighet att träffa både politiker och tjänstemän, konstaterar Mats Adolfsson.
Tjänstemännen som medverkar är bland andra utbildningschef, landskapsarkitekt, etableringscoach, flyktingsamordnare och trygghetsansvarig.
– Vi hade samma upplägg förra året och det blev lyckat. Arrangemanget hade 300 besökare. Diskussionerna blir många och handlar om allt från ogräs till stora byggprojekt.

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×