Veberöd blir först ut när den innovativa husbilen åker ut på turné. ARKIVBILD

Veberöd är enda byn i ett nytt idéprojekt

VEBERÖD Veberöd är enda orten på den skånska landsbygden som får chansen att vara med i det internationella entreprenörsprojektet Barcamper som syftar till att fånga upp nya kreativa idéer.

Tanken är att fånga upp alla goda idéer som finns på bygden genom att skicka ut ett gäng innovatörer i en husbil och låta dem hjälpa blivande företagare att förverkliga sina drömmar.
– Anledningen till att vi valde Veberöd är att det finns en Gnosjöanda i bygden och flera företagare som driver på utvecklingen, säger Lars Mattiasson, projektledare för Barcampers turné i Skåne.

Barcamper startades 2012 i Italien av Gianluca Dettori som en samarbetsform mellan lokala affärscoacher och internationella affärsutvecklare och investerar som gemensamt letar upp entreprenörer och ger dem en snabbväg ut på en internationell marknad.
– Tänk Idol fast med affärsidéer istället. Området som vi har valt ut är kultur och kreativa näringar som film, design, mode, måltid och besöksnäringen. Digitaliseringen är också en viktig del av tankesättet, berättar Lars Mattiasson.

Innovatörsprojektet presenteras vid Lunds näringslivsdag 14 april och den 26 april startar turnén i just Veberöd, då affärsutvecklare och innovatörer från Ideon Innovation och kulturinkubatorn The creative Plot i Lunds kommun samt affärsutvecklare från italienska Barcamper.

– Sen går turnén vidare till Kristianstad, Malmö, Helsingborg och Lund. Efter det väljs 40 företagsförslag ut som får konkret stöd att gå vidare med sina idéer. De tio bästa väljs ut för att träffa Almi med flera och få hjälp med bland annat finansieringen, förklarar Lars Mattiasson.
Lars Malmgren på Internetportalen veberod.nu är både stolt och positiv över att orten sätts på kartan genom att de svenska och internationella affärsutvecklarna och investerarna kommer på besök.
– Vi vill gärna vara med och lyfta fram de idéer som finns hos företagare och blivande företagare i bygden. Därför har vi också bjudit in folk från Dalby, Sjöbo och Skurup, berättar Lars Malmgren.

Senaste nytt omLund

Nyhetsbrev

×