Per Andersson, Maria Eriksson och Maria Andersson på biblioteket i Eslöv hoppas att de nya 3D-skrivarna ska inspirera Eslövsborna till att upptäcka nya sätt att använda sin kreativitet. Foto: Carro Wendt
3D-printingspecialist. Det är den nya yrkeskår som Yrkeshögskolan i Eslöv ska lära upp. – Fantastiskt spännande, tycker YH:s rektor i Eslöv, Björn Åberg. Arkivbild
Här skriver 3D-skrivaren ut botten på en skål.
Mängder av olika figurer kan skrivas ut med en 3D-skrivare. Biblioteket skriver ut med en färg i taget, men byter efter hand. Plasten är lätt att måla.

Skriv ut dina visioner – i tre dimensioner

Eslöv Biblioteket har skaffat tre helt nya 3D-skrivare som Eslövsborna kan använda. Skrivarna omvandlar en tredimensionell ritning i datorn till ett riktigt föremål i plast.
På lördag ska skrivarna visas upp för första gången.

3D-skrivare har som annan teknisk utrustning blivit allt billigare. Det gör att allt fler har möjlighet att prova den nya tekniken.
– Den som inte har råd att ha en skrivare hemma kan prova tekniken här, säger Maria Andersson på Eslövs bibliotek. Det handlar bland annat om tillgänglighet för alla.
På lördag den 12 mars mellan 10.00 och 14.00 ges första chansen att testa de tre nya skrivarna.

För att skapa föremålen kan man antingen själv göra en modell, eller så letar man upp en färdig modell i en 3D-bank på nätet. Föremålen skrivs sedan ut med hjälp av datorprogram och en rulle med plast som matas fram i skrivaren.
– Det tar allt från 20 minuter till några timmar beroende på storlek på figuren, berättar Maria Andersson.
Den plast som används i skrivaren är PLA-plast.
– Den är inte giftig utan biologiskt nedbrytbar, säger Maria Eriksson.

Skrivaren kan skriva ut roliga figurer eller bruksföremål och det kommer att vara till självkostnadspris. När Skånskan är på plats skriver man ut en liten skål som ska användas att förvara gummiband i.
– Det finns många användningsområden för det här som man inte tänker på, säger Per Andersson. Ett roligt exempel är att en modellflygklubb ville skriva ut modeller av sig själva som de kan sätta i cockpit på sina plan.
Men för biblioteket kommer det inte att stanna vid detta. Meningen är att biblioteket ska bli en ny mötesplats för kreativt skapande. Skrivarna ska vara en del av skaparverkstaden ”Kreativiteket”.
Tanken är att alla som vill ska kunna träffas på biblioteket för att lära av varandra – men också att man kan ges möjlighet att använda maskiner som man inte har råd eller möjlighet att ha hemma.
Det är ännu inte bestämt riktigt vad som kommer att hända i Eslöv.
– Det här ska i så stor utsträckning som möjligt utformas av användarna, säger Per Andersson.
Biblioteket har redan införskaffat symaskiner och snickarbänkar, och de kommer att finnas tillgängliga för alla.

Efter hand kommer det att finnas verktyg, garn, tyger och vad man kan behöva, och biblioteket hoppas att en del kommer att skänkas så att många kan ha glädje av materialen.
– Vi får se vad folk ber om och behöver, säger Maria Eriksson. Jag hoppas att folk blir intresserade och inspirerade.
Nu i början kommer biblioteket att sätta igång verksamheten, men efter det ska skaparverksamheten få leva sitt eget liv.
– Vi hoppas ju att det ska bli så stort att vi kan ha en egen lokal för verksamheten till 2017, avslutar Per Andersson.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×