Foto: AP

Tre zikafall i Norge

Utrikes Norska folkhälsoinstitutet rapporterar att tre personer, en man och två kvinnor, har testats positivt för zikaviruset. Båda kvinnorna är gravida, rapporterar NRK.

Totalt har 50 prover analyserats sedan fostermedicinska center i Norge började erbjuda zikatester i februari.
– Tre har testat positivt, säger överläkaren Jørgen Bjørnholt enligt NRK.

Forskare har sedan tidigare kopplat zikaviruset till flera fall av mikrocefali, en fosterskada då barnet föds med onormalt litet huvud, i Latinamerika.
SvD:s Gunilla von Hall skriver att ”det finns flera orosmoln som gör att man bör vara på sin vakt även i länder långt från zikaområden”.
Nyheten kom inte som en blixt från klar himmel, skriver von Hall men pekar på att viruset oftast bara ger influensaliknande symptom som inte är särskilt farliga. Att det ändå är värt att vara försiktig bygger hon på två saker:

Att zikaviruset nu konstaterats spridas vid sexuella relationer och via blod, samt att kopplingen mellan viruset och den allvarliga nervsjukdomen Guillain-Barré blir allt tydligare.
Eftersom viruset kopplas ihop med främst fosterskadan mikrocefali skapar det stor skräck. Mikrocefali ger nyfödda onormalt små huvuden och förkrympta hjärnor vilket oftast ger livslånga handikapp.
Sedan zikainfektionerna började i Central- och Sydamerika 2015 har smittan konstaterats i 31 länder och områden i denna region.
Enligt WHO-experter kan försöken med att få fram ett vaccin komma för sent för att stoppa det pågående zikautbrottet.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×