Ett öppet informationsmöte om flyktingar i Hörby var välbesökt – även av polisen.
Susanne Meijer.

Stundtals hätskt på möte om flyktingar

Hörby Kommunen hade kallat till informationsträff om flyktingsituationen i Hörby. Cirka 60 personer kom och lyssnade och ställde frågor. Stundtals blev det dock en hätsk debatt. Efter mötet delade några av mötesdeltagarna ut flygblad för Nordfront, ett organisation som bland säger sig vilja ”stoppa massinvandringen”.

Hörby kommun bjöd in till en informationsträff och frågestund om bland annat flyktingsituationen, asylboende och nyanlända i kommunen. Man hoppades att alla som hade frågor och funderingar skulle ta tillfället i akt att höra hur det ser ut och vad man kan förvänta i framtiden.
– Vi tycker att det är bra att informera och det är viktigt att medborgarna får en chans att ställa frågor, sa Magnus Lennartsson, ledamot i kommunstyrelsen.

Redan efter cirka tio minuter av mötet var det en av mötesdeltagarna som var upprörd över situationen runt ett av kommunens flyktingboenden. Han fick fortsätta diskussionen med flyktingsamordnare Camilla Hindersson i foajén för att informationsmötet skulle få fortsätta.
På mötet fanns även en polispatrull, som under mötets gång utökades till två patruller.
Stundtals blev det frågor, och några gånger blev stämningen hätsk. Mötesdeltagarna hade frågor gällande vem som skulle ta kostnader för flyktingar, hur utbildade de är och om bostäderna skulle räcka.
– Många frågor vi på kommunen tidigare har fått gäller om man kan ställa upp och hjälpa till med flyktingar, sa kommunalrådet Susanne Meijer, Sedan är en del lite frustrerade och undrar kanske om de själva ska kunna få ett boende. Det är viktigt att alla känner sig trygga. Ikväll blev det lite olustig stämning men det är viktigt att alla får ställa sina frågor.
Susanne Meier var inte glad åt att några av mötesdeltagarna filmade henne och kollegorna.
– Det känns inte riktigt bekvämt det här med filmningen, sa hon till den filmande mannen.

I en del av lokalen satt personer som senare visade sig komma från organisationen Nordfront. Första punkten på deras flygblad är att ”omedelbart stoppa massinvandringen”. Flygbladet delades ut till mötesdeltagarna på gatan utanför efter mötet.
Senare kom flygbladsutdelarna in i lokalen och diskuterade vidare med Susanne Meier och övriga från kommunen.
– De ställde frågor och en del av dem tog i hand när de gick, sa hon.

Dagens fråga

Följer du fotbolls-VM?

Loading ... Loading ...
×