Oscar Zia ska delta i Melodifestivalens final på lördag. Foto: Jörgen Johansson

Att vara sig själv är huvudsaken

När Oscar Zia gick till final i Melodifestivalen med den djupt personliga låten Human fick han ett kvitto på att publiken gillar honom som han är. Nu känns det viktigare än någonsin för honom att välja sin egen väg.

– Jag kommer alltid från och med nu att bara göra det jag vill och framställa mig som artist på det sätt jag vill, säger Oscar Zia när vi träffar honom i logen på Friends Arena i Stockholm.
Finalveckan i Melodifestivalen är i gång och på lördag går Oscar från Holmeja ut som nummer fem på scenen med sin låt Human. En sång som handlar om att acceptera människor som de är och att stå för allas rätt att få vara sig själva.

Vad var det för känsla den föddes ur?
– Den föddes ur en ganska ledsam känsla. Jag kände att jag ville få ur mig något, jag ville prata om något och då blev det den låten. Det var lite ledsamt, men det finns också mycket hopp i den och det är det jag tycker man ska ta till sig.
2014 tävlade Oscar med Yes we can, med ett avancerat dansnummer.

Hur känns det att vara tillbaka på Friends Arena?
– Det känns konstigt. Det är lite samma känsla som förra gången. Det är en stor omställning från deltävlingen, lite som att göra två premiärer i rad. Samtidigt är jag bara taggad, det här är så roligt. Jag tror på min låt och tycker den är grym, säger Oscar.

Snart ska repetitionerna börja och i båsen med svarta tygsjok runtomkring får artisterna möjlighet att koppla av en stund. Oscar har inte hunnit få i sig någon lunch och hans manager Helene Wigren kommer med en tallrik lasagne som han slevar i sig på typiskt tonårsvis.

I Norrköping var du jätteglad när du gick vidare, har du levt på den glädjen sedan dess?
– Ja, och därför så känner jag också att vad som än händer nu så är jag supernöjd, säger Oscar mellan tuggorna.
Att han gärna vill vinna och representera Sverige är ingen hemlighet, men bara att vara i Mello är nog.
-Jag älskar Mello, jag vill leda den något år.

Hur gör du för att hantera nerverna på lördag?
– Nervositeten är ett faktum och jag vill att den ska komma. Jag kommer att vara nervös. Är man nervös så känns det som om det är viktigt för en.

Inför Norrköping höll Oscar sig undan och höll sig inne på hotellet för att fokusera.
– Jag kommer att göra samma sak nu, för jag vill göra mitt bästa. Jag vill hålla mig undan allt snack.
Musiken är Oscar Zias jobb nu, säger han. Mellon är bara ett steg på vägen. Och den här gången känner Oscar att han kan styra mer själv, att han vet vad han vill. De som har hört honom prata i radio har hört en frispråkighet som han vill ska vara genomgående.
– Jag har lite Tourettes ibland, skämtar han. Jag måste säga saker. Så är livet, man måste kunna styra själv och säga vad man känner. Annars får man må dåligt hela livet.

Kommer du att åka hem och vila upp efter mellon?
– Nej jag har fullt upp med jobb. Det är radion och så är det jobb i studion. Albumet kommer till hösten, kanske blir det någon singel innan.

Vad har det varit för reaktioner i Svedala och Holmeja på att du är i final?
– Jag vet inte, Jag har inte varit hemma. Men i Ystad är de ju tydligen helt galna med Frans … säger Oscar med ett skratt.

Nu får de skärpa sig i Svedala?
– Ja, verkligen.

Ska du flytta från Skåne?
– Jag bor halvtid i Skåne, jag gillar Malmö. men jag tror jag måste flytta till Stockholm, det är här jobben finns. Och någon gång vill jag flytta till Italien, där hela min familj, utom mormor, kommer från och testa hur det är att bo där.

Då blir det en karriär i Italien sedan?
– Ja, det tänker jag mig, säger Oscar Zia med sitt spjuveraktiga leende.
Och så kan det mycket väl bli, tänker vi i Skånskans reportageteam när vi lämnar Oscar där i logen. Den här 19-åringen verkar veta vad han vill…

×